Domper vd Hoop na lagere filmrecette

Van der Hoop Bankiers heeft een forse tegenvaller gehad in de eerste helft van 2004. De zakenbank moest een voorziening treffen van 800.000 euro voor gedupeerde beleggers in film-cv's.

Dit maakte de bank uit Amsterdam vanmorgen bekend. De tegenvaller van de cv's – een commanditaire vennootschap die beleggers in filmproducties laat investeren in ruil voor fiscale voordelen – was verwacht. De bank was syndicaatlid in cv's voor enkele films waarvan de opbrengst zwaar tegenviel. Tegenover de voorziening stond wel een meevaller, een eenmalige belastingbate van 0,5 miljoen euro.

Door de meevaller wist Van der Hoop de winst te laten stijgen. De onderneming verdiende in de eerste helft van dit jaar desondanks slechts 359.000 euro, vergeleken met 329.000 euro in de eerste helft van 2003. Van der Hoop zal hard moeten werken aan het verhogen van de winst. Het zegt te streven naar een jaarwinst van 5 miljoen euro over vijf jaar.

De groei moet voor een belangrijk deel komen uit de hypotheekportefeuille. Het hypotheekbedrijf heeft de afgelopen tijd veel groei laten zien, zoveel dat Van der Hoop genoodzaakt is om hypotheken gebundeld door te verkopen. De bank is daarover in onderhandeling met financiële partijen, zo zei bestuurder Stork vanmorgen.

De totale inkomsten van Van der Hoop daalden met 12 procent tot 7,9 miljoen euro. Dit was vooral te wijten aan flink lagere inkomsten uit de handel in obligaties. De provisies uit aandelentransacties stegen iets, maar stonden in het tweede kwartaal onder druk doordat het beursklimaat verslechterde.