De Oppas (6)

`Jullie hebbe goed voore mij gezorgd' zegt Maria. ,,Ikke snotter nog wel een beetje, maar ik moet vandaag weer terug naar Italia. Kijk daar komt jullie nieuwe oppas al. Ze komt uit Duitsland.'' Ze klimt op haar scooter. ,,Ciao amori miei. Jullie zijn hele lieve bambini'', zegt ze. ,,Alse jullie inne Italia zijn moeten jullie langskomen!'' Rintje en Tobias zwaaien net zolang tot ze de scooter van Maria niet meer zien.

De nieuwe oppas is een herder. In haar ene poot draagt ze een koffer en in de andere poot een emmer met een dweil. ,,Goetentag kereltjes. Waar iest hier de kraan, und wahr iest de zeepsop?'' vraagt ze. ,,Iek ben Frau Oberapfelstrudel, maar noem maj maar Sjtroedelchen, hoor!” ,,Zeepsop staat in het keukenkastje,'' zegt Rintje. ,,Maar wilt u niet eerst wat drinken?''

,,Huishouden iest bijhouden, we gaan meteen aan de sjlag'', zegt Sjtroedelchen. ,,Dat stoepje hier is bepaald niet schoon.'' In de keuken vult ze de emmer met warm water en sop. Dan begint ze de stoep voor het huis te boenen.

,,Maar wilt u niet eerst een heerlijke cappuccino of een espresso?'' vraagt Rintje. ,,Dat hebben we van Maria geleerd.'' ,,Zehr vriendelaik van jullie'', antwoordt Sjtroedelchen, die op haar knieën ligt te boenen. ,,Maar ik maak someteen wel kaffee end lekkere Apfelstrudel voor dabei.'' ,,Dan gaan wij maar buiten spelen'', zegt Rintje. ,,Voeten vegen!'', roept Sjtroedelchen als ze weer binnenkomen. ,,Het iest hier wel mooi maar versjrikkelaik fies!''

,,Ik vind het hier heel netjes'', zegt Tobias. ,,Ik ook'', zegt Rintje. ,,Ik zie helemaal niks.''

,,Das iest het hem joist'', zegt Sjtroedelchen. ,,Je ziet het niet, maar er zitten allemaal beestjes en bakterieen!''

,,Beestjes?'' zegt Rintje. ,,Het huis zit zonder dat men dat ziet onder de vieze beestjes!'' zegt Sjtroedelchen. ,,Ze heten huismeit en sein zehr oenhygienisch!''

Uit haar koffer pakt Sjtroedelchen nu een grote spuitbus. Ze spuit een enorme wolk in ieder hoek. ,,Ein, zwei, drei, wat sein we heden blei!'' zingt ze vrolijk.

,,Wat stinkt dat spul'', zegt Rintje. ,,Dit lijkt me ook niet echt goed voor de gesundheit!''

,,Het iest desinfecterend, beter son beetje stank dan beestjes!'' zegt Sjtroedelchen. ,,En nu nog efentjes stofsaugen, gaan jullie maar op tafel zitten, dan kan ik overal goed bai.''

Als Sjtroedelchen klaar is met stofzuigen dweilt ze alle vloeren. Dan lapt ze alle ramen en met een bezem haalt ze ook alle kleine spinnewebben in de hoogste hoekjes van het plafond weg. Ze boent en poetst net zolang tot alles blinkt en glanst.

,,Schon!'' roept Sjtroedelchen blij. ,,Alles helder end klaar. Nu gaan we Apfelstrudel bakken.''

,,Mogen helpen?'' vraagt Rintje. ,,Even wachten'', zegt Strudel. ,,Jullie krijgen eerst slofjes aan voor de hygiene!''

Uit haar koffer pakt ze een soort plastic zakjes met een elastiek. Dan doet ze de slofjes om de pootjes van Tobias en Rintje. ,,Belachelijk'', fluistert Tobias. ,,We zien er niet uit!''

,, Went wel kereltjes, went wel. Nu gaan we kuchen bakken'', zegt Sjtroedelchen. En ze neuriet: ,,Ein, zwei, drei, wat sein we heden blei!''

Wordt vervolgd!

Meer over Rintje op www.rintje.nl

    • Sieb Posthuma