De neus van Gina

Gina snuffelt vrolijk rond, kwispelt met haar staart en spitst haar oren. Gina's neus heeft wel 240 miljoen reukcellen. Dat mag ook wel, want Gina is een speurhond.

Ze werkt bij de douane en spoort drugs op. Woensdag was ze, samen met haar baasje Fred van Hese op bezoek bij het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam.

Fred zorgt niet alleen voor haar, maar heeft haar ook geleerd om de luchtjes van drugs te herkennen. Dat kost veel tijd, vertelt hij aan de kinderen die in het museum zijn. Eerst moet blijken of een hond goed genoeg is om speurhond te worden. ,,Ik gooi een balletje weg en die brengt de hond terug. Dan gooi ik een stalen buisje. Als de hond dat oppakt doet dat pijn aan zijn tanden. Als de hond de staafjes toch terugbrengt is hij een goede speurhond.''

Dan gaat hij vier maanden lang naar school. Hij leert alle verschillende drugsluchtjes. Fred heeft een doos met potjes meegenomen. In ieder potje zit een metalen staafje met een ander luchtje. `Cocaïne', staat er op eentje, `XTC' op een ander. Aan het potje met `PMK' mag iedereen even ruiken. Anne-Wil (7 jaar) trekt een vies gezicht.

Op de speurhondenschool wrijft Fred alle staafjes langs de neus van de hond en verstopt ze dan ergens. ,,Eerst heel gemakkelijk, zodat hij het zo vindt. Daarna steeds moeilijker.'' Uiteindelijk is de hond zo goed getraind dat hij drugs, verstopt in koffers, containers en zelfs in mensen kan ruiken.

Om te laten zien wat Gina allemaal kan, verstopt Fred drie buisjes in de tuin van het museum. Hij haalt Gina op en knuffelt haar. ,,Zoek!'' roept hij. Gina loopt een rondje. Het is vast heel spannend voor Gina, want iedereen kijkt naar haar. Bij de schutting stopt ze. Ze gaat op haar achterpoten staan en...ja! Daar is het eerste staafje. Nu eerst even een plasje tussen de planten en dan weer verder. Binnen een paar minuten heeft Gina alle staafjes gevonden. Fred beloont haar: ,,Knap hoor, heel goed gedaan!''

Maar Gina is nog niet klaar. Ze loopt naar een moeder en begint aan haar tas te snuffelen. Er zal toch geen drugs in zitten? Maar nee, Gina vindt het niet lang interessant. Ze gaat weer terug naar Freds auto. ,,Spannend was het'', zeggen Aarnoud (10) en Bas (12). Fred vertelt dat honden dit werk leuk vinden. ,,Ze zien het als een spelletje.'' Maar hij vertelt ook dat het niet erg gezond is. Hondentanden slijten door de buisjes en wat nog vervelender is: door het snuffelen aan al die vieze goedjes kan een hond ziek worden. ,,Maar we zorgen heel goed voor ze hoor.''

,,Later wil ik óf brandweer worden, óf bij de douane werken'', zegt Aarnoud.

    • Lotte de Wit