België is op zoek naar zijn oudste burger

De oudste inwoonster van België is spoorloos. Tot die ontdekking kwamen de autoriteiten gisteren na het overlijden van de 109 jaar oude Victoire Ricaille uit Virton. Volgens de officiële gegevens moet nu de eveneens 109-jarige Angèle van Meerbeek uit Charleroi de oudste Belgische zijn, maar ze is onvindbaar. De stad Charleroi is een onderzoek gestart.

Volgens de in honderdplussers gespecialiseerde geriater Lucien de Cock is ze waarschijnlijk overleden. ,,Op papier leeft ze nog, maar ze is spoorloos'', zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Hij hekelt de administratieve slordigheden in het rijksregister waarin overlijdensgevallen moeten worden vastgelegd. ,,Een beschaafd land dat niet weet of zijn oudste inwoner nog leeft. Dat is toch een schandaal.''

Geriater De Cock is er vrijwel zeker van dat Angèle van Meerbeek is overleden. Maar op basis van de officiële gegevens krijgt de 109-jarige nog steeds een pensioenuitkering. Ook wordt ze opgeroepen voor verkiezingen. In België geldt de opkomstplicht.

Volgens het rijksregister woont Angèle van Meerbeek in de Rue Chavannes 45 in Charleroi. De geriater ging er kijken. In het etablissement bleek al lang niemand meer te wonen. De Cock: ,,Is er dan niemand die reageert als ze niet komt opdagen bij verkiezingen? En wie int haar pensioen telkens weer?''

Volgens de statistieken wonen in België 1.100 honderdplussers. Volgens De Cock zijn het er enkele tientallen minder.

Enige tijd geleden werd de Belgische geriater door Scandinavische collega's benaderd die meer bijzonderheden wilden weten over de Brusselse gemeente Schaarbeek, waar volgens Europese statistieken niet minder dan 22 110-jarigen zouden wonen. In werkelijkheid bleek het er maar één te zijn.