Arts moet doding wilsonbekwamen melden bij OM

Artsen die meewerken aan de levensbeëindiging van wilsonbekwamen zoals baby's, verstandelijk gehandicapten en dementerenden, moeten dat melden bij hun vakbroeders en justitie. Dat stelt het College van procureurs-generaal. Het college reageert daarmee op een brief van de KNMG aan staatssecretaris Ross (Volksgezondheid, CDA), waarin de KNMG pleit voor een brede toetsingscommissie die de levensbeëindiging zonder verzoek van patiënten beoordeelt. Volgens de KNMG ervaren artsen een toetsing door alleen justitie als bedreigend. Een woordvoerder van het College stelt dat de angst voor `juridische cowboys' onterecht is. Een regeling voor levensbeëindiging van wilsonbekwamen staat al meer dan tien jaar ter discussie. Ross en minister Donner (Justitie) hebben beloofd dit najaar met een standpunt te komen.