Ajax eerst thuis tegen Juventus

Ajax wacht een zware opgave in de eerste fase van de Champions League. De landskampioen is in Groep C ingedeeld bij het Italiaanse Juventus, Bayern München en Maccabi Tel Aviv. PSV treft het Arsenal van Dennis Bergkamp en Robin van Persie, Panathinaikos uit Griekenland en het Noorse Rosenborg.

Spelers en technische staf bij Ajax reageerden gisteren met gemengde gevoelens op de loting. De ontmoetingen met de Zuid-Duitse club Bayern worden vooraf als cruciaal beschouwd door de Amsterdammers. ,,Normaal gesproken is Juventus de sterkste van de vier. Maccabi is de zwakste. Dus zullen we met Bayern München moeten uitmaken wie er verder bekert'', zei trainer Ronald Koeman.

Aanvoerder Rafael van der Vaart sprak van zware tegenstanders in de Champions League. ,,Juventus en Bayern, dat had makkelijker gekund. Al vind ik zo'n wedstrijd tegen een Duitse ploeg wel iets hebben.'' Ook ploeggenoot Heitinga ziet uit naar het duel met de club van spits Roy Makaay. ,,Dat wordt leuk, maar heel lastig. Hij is een hele goed spits. Hij schiet uit alle standen.'' Makaay zelf ziet uit naar Amsterdam. ,,Voor mij persoonlijk is het leuk weer eens in Nederland te spelen. Dat is de eerste keer sinds ik in het buitenland actief ben.''

Koeman zei te hopen het hele seizoen nog over spits Zlatan Ibrahimovic te kunnen beschikken. Volgens sommige bronnen heeft AS Roma een bod gedaan op de Zweed. Ajax ontkent niet dat er interesse is, maar laat bij monde van financieel directeur Jeroen Slop doorschemeren dat er zich in de Arena nog geen club heeft gemeld die in de buurt komt van de vraagprijs. ,,Als we de hoofdprijs voor Ibrahimovic kunnen krijgen zullen we er zeker over nadenken'', zegt Slop. Ajax heeft slechte ervaringen met AS Roma. Vorig jaar duurde het tweeëneenhalve maand voordat er voor Cristian Chivu een bankgarantie binnenkwam. Uiteindelijk werd toch het groene licht gegeven voor de Roemeen. ,,Het zou dan ook wel opmerkelijk zijn als dat nu in een paar dagen geregeld wordt'', aldus Slop. De markt voor buitenlandse transfers sluit dinsdag. ,,De afkoopsom moet direct worden overgemaakt of er dient een bankgarantie op tafel te komen, anders doen we echt geen zaken.''

Ajax verwacht snel een akkoord te bereiken over de transfer van de Argentijn Rosales. ,,Ik heb goede hoop dat Rosales nog voor dinsdag bij ons tekent. We zijn er bijna uit'', zei Koeman gisteren over de onderhandelingen met de 20-jarige rechtsbuiten.

PSV-oefenmeester Guus Hiddink treedt op 15 september met zijn ploeg in Londen aan tegen Arsenal. Het elftal van Dennis Bergkamp en Robin van Persie is een oude bekende voor de Brabantse club. Twee seizoenen geleden leed PSV thuis een forse 4-0 nederlaag. Uit bleef het tegen de Londenaren 0-0. Over de andere tegenstanders kon Hiddink nog niet veel zeggen. ,,Het is nog erg ongewis'', zei Hiddink die snel meer informatie wil inwinnen over de komende tegenstanders. De technische staf zag eerder deze maand Panathinaikos nog aan het werk tijdens het toernooi van Ajax, maar volgens Hiddink gaf de samenstelling van de ploeg daar ,,geen reëel beeld''. ,,De beste spelers waren er toen door het EK nog niet bij.'' De Grieken starten overigens pas kort voor de Champions League hun competitie. PSV doet voor de achtste keer op rij mee, maar bereikte nooit de tweede ronde.