Acties tegen bezuinigingen op cultuur

Onder het motto `Zuinig op Kunst' zullen dit weekend op de Uitmarkt in Amsterdam acties plaatsvinden tegen de voorgenomen kabinetsbezuiniging van 19 miljoen op cultuur. In de stad worden banieren opgehangen, en de stands krijgen borden met een actielogo.

Het publiek zal worden opgeroepen om een protestkaart aan de Tweede Kamer te sturen. Een aantal theatergroepen, waaronder Carver, Het Syndicaat, Orkater en Toneelgroep Amsterdam, wil voor of na de voorstellingen een kort statement tegen de bezuiniging geven. Op zondag 29 augustus om 16.30 uur vindt in Paradiso het Uitmarkt-cultuurdebat plaats. Voorafgaand zullen tachtig musici een lied van Louis Andriessen en Freek de Jonge ten gehore brengen. Het debat is live te volgen via het internet (www.fabchannel.com).

Vanmorgen hebben twintig artiesten van het Limburg Festival, een straattheaterfestival dat plaatsvindt in Roermond, omstreeks half elf tien minuten lang de N276 tussen Sittard en Geleen bezet gehouden. Met vaandels en circusattributen voerden ze op een kruispunt acts op als protest tegen het cultuurbeleid. De politie gaf geen toestemming voor de blokkade, maar de artiesten liepen zo langzaam en keerden zo vaak terug, dat het kruispunt toch geblokkeerd bleef en er files ontstonden.