`Wethouder, word jij onze speelgoedopa dan?'

Onder het motto `spelen of vervelen' demonstreerden in Rotterdam gistermiddag enkele honderden kinderen tegen het mogelijk verdwijnen van toezichthouders van speeltuinen. De speelgoeduitlenen op pleinen verdwijnen mogelijk helemaal als het stadsbestuur de kabinetsbezuiniging op de gesubsidieerde banen van deze toezichthouders niet compenseert.

Wethouder Wim van Sluis (Werkgelegenheid, Leefbaar Rotterdam) zei gistermiddag dat de bezuiniging ,,ons is overkomen'' en dat ,,het nu eenmaal met minder moet''. Eerder had de wethouder gepleit voor de terugkeer van `de vrijwillige speelgoedopa' die `voor een sigarencentje' toezicht hield. Dat idee werd gistermiddag op spandoeken (`Wethouder van Leefbaar Rotterdam! Word jij onze speelgoedopa dan?') van de hand gewezen.

Tien jaar geleden kwamen enkele duizenden langdurig werklozen dankzij een zogenoemde Melkertbaan aan het werk bij stadsreiniging, stadstoezicht, scholen en sociaal-culturele instellingen. Het kabinet bezuinigt hier nu op, met de bedoeling dat deze mensen een niet-gesubsidieerde, echte baan krijgen. Bij de reinigingsdienst is dat inderdaad gebeurd.

Naar verwachting zal het college in de najaarsretraite beslissen over de toekomst van de 250 toezichthouders van 60 speeltuinen en 30 speelgoeduitlenen. In de gemeenteraad vindt vooral de oppositie dat het college moet bijspringen. De Rotterdamse Stadspartij heeft voorgesteld een `particulier fonds' op te richten `waaraan beter bedeelde stadsbewoners kunnen doneren'. Fractieleider Manuel Kneepkens: ,,Onlangs zijn de salarissen van de directeuren van het havenbedrijf fors verhoogd. Wellicht hebben de heren iets over voor het nieuwe fonds.''