VS naast goud op dubbele sprint

De Jamaicaanse atlete Veronica Campbell heeft gisteren de gouden medaille veroverd op de 200 meter sprint. Met deze overwinning is de Amerikaanse sportwereld de olympische titels op de sprintnummers – van Marion Jones – voor vier jaar kwijt. Eerder al veroverde Julia Nesterenko uit Wit-Rusland de titel op de 100 meter. Jones had zich gisteren, vlak vóór de 200 meter, geplaatst voor het verspringen. Voor de 100 en 200 meter had zij zich tijdens Amerikaanse selectiewedstrijden niet weten te kwalificeren.

De Amerikaanse troef op de 200 meter was Allyson Felix die het zilver behaalde. De 18-jarige atlete finishte in 22,18 seconden, wat een wereldrecord voor junioren betekende. Campbell had 22,05 nodig, een seizoensrecord voor de Jamaicaanse. Debbie Ferguson, die voor de Bahama's uitkomt, werd derde in een tijd van 22,30 seconden.

Fani Halkia heeft het olympisch stadion van Athene gisteravond in vervoering gebracht door de 400 meter horden te winnen. De Griekse atlete, die een jaar geleden nog een persoonlijk record had staan van 56,40, was voor eigen publiek onbetwist de beste. Vooraf had niemand rekening met haar gehouden. Halkia, die dit seizoen niet verscheen bij de internationale toernooien en alles op de Spelen zette, finishte na 52,82 seconden, iets langzamer dan in de halve eindstrijd. De Griekse sensatie bleef de Roemeense Ionela Tirlea-Manolache (53,38) ruim een halve seconde voor. De Oekraïnse Tetjana Teresjtsjoek-Antipova (53,44) veroverde het brons.

,,Ik voelde al dat ik zou gaan winnen toen ik het stadion binnenkwam'', zei Halkia, gehuld in de blauw-witte Griekse vlag, zelfverzekerd en vervuld van nationale trots. ,,Griekse bezieling is daarvoor al genoeg. Iets anders hebben wij niet nodig. We zijn geboren winnaars.'' Het goud moet het leed rond de Griekse atleten Kenteris en Thanou verzachten die zich, na het missen van de dopingcontrole twee weken geleden, uit het toernooi moesten terugtrekken.

De Nederlandse polsstokhoogspringer Rens Blom doet mee aan de finale. Via een sprong van 5,70 meter kwalificeerde hij zich. Bram Som wist zich net te plaatsen voor de halve finale 800 meter. De eerste twee van elke serie gingen door, net als de zes tijdsnelsten. Som had de vierde tijd.