Voorkeur Televisie en Radio

ACTUALITEITEN

Netwerk. Laatste uitzending op Nederland 1 bestaat uit een selectie van fragmenten uit de afgelopen acht jaar over zaken die nog steeds relevant zijn. Maandag 30 augustus beginnen AVRO en TROS op Nederland 2 met een nieuwe Twee vandaag. Ned.1, 20.25-20.57u.

Nova. Onder meer een debat over bijklussende journalisten van het Journaal en actualiteitenrubrieken met Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes en freelancer Victor Deconinck. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Een Engelse tragedie: Nick Drake (1948-1974). Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.13-00.08u.

OLYMPISCHE SPELEN

Athene. Samenvattingen en rechtstreekse verslagen van o.a. ritmische gymnastiek en vanaf 19.30u. de finale van de Nederlandse hockeydames tegen Duitsland. Verder om 20.25u. beelden van de halve finales 800 meter met de Nederlander Bram Som, worstelen, taekwondo, waterpolo (finale dames), schoonspringen en om 21.00u. de finale van het vrouwenvoetbal tussen Amerika en Brazilië. Ned.2, 17.30-22.45u.

Studio sportzomer. Gasten zijn de dames van het Nederlandse hockeyteam. Ned.2, 22.45-23.40u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gesprek met acteur en muzikant Kasper van Kooten die het komende weekeinde met zijn band op de Uitmarkt in Amsterdam optreedt. Verder vertelt Aaron Betsky, directeur van het Nederlands Architectuur Instituut, waarom de Nederlandse architectuur zo goed is. Ned.3. 19.02-19.30u.

Sonja, de meester en de leerling. Robert ten Brink brengt zijn kennis van het presenteren van spelshows over aan Maud Hawinkels (AT5), Marit van Bohemen (SBS6) en John Williams (RTL4). Ned.3, 21.03-22.00u.

Na de diagnose. Gesprek met Jan Bruijnen die op 19-jarige leeftijd bij een motorongeluk een dwarslaesie opliep. Hij vertelt hoe het is om jarenlang 24 uur per dag verzorgd te worden door een mantelzorger, in dit geval zijn inmiddels overleden moeder. Ned.1, 22.33-23.13u.

FILM

Runaway (Michael Crichton, 1984, VS). Licht-futuristische actiethriller met Tom Selleck als politieman die jacht maakt op schurk (Kiss-bassist Gene Simmons) die moorddadige robots pleegt uit te zetten. RTL5, 20.30-22.30u.

.Cast Away (Robert Zemeckis, 2000, VS). In moderne variant op het verhaal van Robinson Crusoë spoelt Tom Hanks aan op een onbewoond eiland en moet daar zien te overleven. Uitgebeende en doeltreffende scenario biedt Hanks als voornaamste tegenspeler een volleybal. Ondanks alle tegenslagen blijft de film optimistisch van toon. SBS6, 20.30-23.15u.

An Innocent Man (Peter Yates, 1989, VS). Dodelijk gewone, platte gevangenisfilm, met wrede directeur, onbehouwen cipiers, kille zware jongens, homoseksuele vernederingen et cetera. Ten onrechte veroordeelde goedzak Tom Selleck krijgt er enkele harde levenslessen. RTL5, 22.30-0.40u.

Pleure pas Germaine (Alain de Halleux, 2000, Belg./Fr./Sp.). Respectabele Waals-Vlaamse roadmovie met Dirk Roofthooft als getormenteerd man die met vrouw en kinderen afreist naar Spanje, in de hoop de moordenaar van zijn dochter te vinden. Canvas, 23.30-1.05u.

Playing By Heart (Willard Carroll, 1998, VS). Ensemblefilm over leven en liefde in hedendaags Los Angeles trekt blik acteurs open, maar blijft gewoontjes: Sean Connery, Gena Rowlands, Dennis Quaid, Ellen Burstyn, Angelina Jolie... RTL4, 23.45-1.50u.

.Heavy (James Mangold, 1995, VS). Hunkering is overheersende emotie in psychologisch drama over contactgestoorde kok (Pruitt Taylor Vince) met een overheersende moeder (Shelley Winters). Zijn bestaan verandert als de jonge serveerster Liv Tyler in zijn diner komt werken. Regisseur Mangold laat stijl aansluiten bij zijn hoofdpersoon: langzame shots, groezelige kleuren en weinig dialoog. BBC2, 1.20-3.00u.

RADIO

De avonden. Gesprek met Guido van Rijn (in 1997 gepromoveerd op Roosevelt's Blues) over Amerikaanse muziek en politiek. Dit jaar publiceert hij The Truman and Eisenhower Blues en volgend jaar Kennedy's Blues. Ook te gast is Amerikanoloog Frans Verhagen die de bundel Alle 42 Presidenten schreef. 747AM, 21.00-23.00u.

Metroland. Hoorspel van Shirley Gast over danseres Lilly die in New York carrière wil maken maar haar woonplek, baantje als assistente en verstand lijkt kwijt te raken. Morgen, 747AM, 15.45-16.00u.