Van Grunsven wint goud

Anky van Grunsven heeft gisteren met het paard Salinero met succes haar gouden medaille van Sydney verdedigd. Nooit eerder bij de dressuur won een ruiter twee opeenvolgende Olympische Spelen met verschillende paarden.

Van Grunsven versloeg de Duitse favoriete Ulla Salzgeber. De grote tijd van Salinero moet volgens kenners nog komen. Zijn piek wordt verwacht op de Olympische Spelen van Peking in 2008, want het paard is nog geen tien jaar oud. Bonfire, het paard waarmee Van Grunsven in Sydney won, was toen achttien. ,,Ik vond mezelf een bofkont dat ik zo'n paard had. Ik dacht: dit maak ik nooit meer mee'', aldus Van Grunsven.

De Nederlandse hockeyers zijn nog één zege verwijderd van het goud. De kampioen van 1996 en 2000 plaatste zich gisteravond in Athene opnieuw voor de finale. Oranje versloeg Europees en wereldkampioen Duitsland met 3-2, na een matige eerste helft en een enerverende tweede. In de finale staat Oranje morgen tegenover Australië. De Australiërs verrasten titelfavoriet Spanje in de halve eindstrijd met 6-3. Volgens Maurits Hendriks, de Nederlandse coach van Spanje, zat zijn team in een veel zwaardere poule. ,,Net als Duitsland hebben wij vandaag de prijs moeten betalen.''

Fani Halkia bracht het Olympisch Stadion gisteravond in vervoering door de 400 meter horden te winnen. De Griekse atlete, die een jaar geleden nog een persoonlijk record had van 56,40, was voor eigen publiek onbetwist de beste met een eindtijd van 52,82 seconden. Ze bleef de Roemeense Ionela Tirlea-Manolache (53,38) ruim een halve seconde voor.

Veronica Campbell was gisteren de snelste op de 200 meter. Ze finishte na 22,05 seconden. Eerder was Campbell al de beste in ploegverband, op de 4x100 meter. Het zilver op de langere sprint was voor de pas 18-jarige Allyson Felix uit de Verenigde Staten. Ze verbeterde met een eindtijd van 22,18 het wereldrecord voor junioren.

De kosten van de Olympische Spelen beginnen de Grieken zwaar op de maag te liggen. Volgens een hoge ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken lopen ze op tot meer dan 10 miljard euro. Het oorspronkelijke budget voor de Spelen was 4,6 miljard euro, maar door stijgende beveiligingskosten en hogere bouwrekeningen moest dit bedrag de afgelopen maanden meermalen worden bijgesteld. Nog niet alle kosten zijn bekend.

Athene: pagina 10 en 11