TUINEN

Hortensiadagen

Van 26 t/m 28 augustus worden bij kwekerij en theetuin 't Houten Huis de Hortensiadagen gehouden. Ruim 150 soorten en variëteiten zijn te zien en te koop. Van de bekende boerenhortensia's tot de bijzondere Hovaria's, waarvan bij een aantal rassen de bloemkleur tijdens de bloei verandert. Naast de bekendere soorten zijn er onder meer ook eikenbladhortensia's waarvan de bladeren in de herfst naar rood en purper verkleuren en hortensia's met erg grote, viltige bladeren en mooie, paars met witte bloeiwijzen. Er wordt ook een grote collectie vaste planten aangeboden.

Kwekerij en theetuin 't Houten Huis ligt aan de Nieuwe Tijningen 78 in Zaltbommel. Open elke do t/m za 9-17u. Inl 0418-680608 of www.tuinplantenkwekerij.nl

Dahlia's in Utrecht

Van 26 t/m 29 augustus verzorgt de Dahliavereniging Utrecht op Fort Hoofddijk een tentoonstelling met de mooiste dahlia's van 30 van haar leden. De bloemen zijn verwerkt in bloemstukken met `oud materiaal', zoals oude fietsen of gereedschap. Daarnaast zijn de resultaten van een wedstrijd voor de grootste dahlia te zien. Het gaat om de cultivar `Omega' waarvan de bloemen tot wel 32 cm in doorsnee kan worden. Er wordt ook voorlichting gegeven over het kweken van dahlia's.

Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). 10-17u. Entree €4,50. Inl 030-2535455 & www.botanischetuinen.uu.nl

Dahlia's in Leiden

In de Hortus botanicus Leiden wordt van 2 tot en met 5 september de Dahlia Olympiade gehouden. In de Orangerie, de subtropische Wintertuin en langs de oever van de gracht in de Hortus zal een kleurrijk spektakel van diverse soorten dahlia's te zien zijn. Er worden planten aangeboden en bezoekers kunnen informatie krijgen over de kweek en verzorging van dahlia's.

Hortus Botanicus Leiden, Rapenburg 73, Leiden. 2 t/m 5 sept 10-18u. Entree €4. Inl 071-5277249 & www.hortusleiden.nl

Cactus- en vetplanten

In Zutphen wordt op 29 augustus een Cactus- en Vetplantenbeurs gehouden. Het evenement is een goede gelegenheid om planten te kopen en te ruilen en kennis op te doen over deze zon- en droogteminnende plantensoorten.

Zondag 29 aug 10-16 uur. Zaal de Brug, Thorbeckesingel 2, Zutphen. Inl Secr Succulenta 053-5384695.