Tracey Emin maakt film over haar jeugd

De Engelse kunstenaar Tracey Emin (1963) heeft samen met regisseur Michael Winterbottom een speelfilm gemaakt over haar jeugd in Margate. In de film wordt de kustplaats in Kent bekeken door de ogen van zes tienermeisjes. De rollen worden gespeeld door bewoners van Margate, die geen van allen acteerervaring hebben. Emin heeft het script improviserend, in interactie met hen, geschreven. De titel, Top Spot, verwijst naar een disco in Margate waar Emin vaak kwam.

Emin maakte eerder al korte autobiografische films, waarin ze openhartig vertelde over traumatische ervaringen, zoals een verkrachting en een mislukte abortus. Op de tentoonstelling Sensation (1997) toonde ze een tent waarin ze de namen had geborduurd van alle mannen met wie ze ooit geslapen had. Ook haar nieuwe film is provocerend: Top Spot zit vol expliciete seksscènes. ,,Mensen die van mijn werk houden zullen hem goed vinden, en mensen die dat niet doen, niet'', zei Emin erover.

Regisseur Michael Winterbottom maakte eerder films als Jude, 24 Hour Party People en In this World. De film van Emin en Winterbottom, is met een budget van 116.000 Engelse pond (ruim 175.000 euro) gemaakt in opdracht van BBC3. Voor de productie van de film heeft Emin een eigen bedrijf opgericht, genaamd Top Spot Films. De kunstenaar wil in de toekomst onder deze naam meerdere films uitbrengen.