`Thatcher had plan om te vluchten'

De gisteren in Kaapstad gearresteerde zoon van de Britse ex-premier Margaret Thatcher stond op het punt Zuid-Afrika te ontvluchten. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse politie vanochtend bevestigd.

Volgens een woordvoerder stond Mark Thatcher samen met zijn vrouw en twee kinderen geboekt op een vlucht naar de Verenigde Staten komende maandag. In de afgelopen week zou hij zijn huis te koop hebben gezet en zijn vier auto's hebben verkocht.

Thatcher is gisteren voorgeleid voor een rechtbank in Kaapstad. De Zuid-Afrikaanse politie arresteerde hem wegens overtreding van een wet die huurlingenactiviteiten verbiedt. De politie verdenkt hem van ,,financiële en logistieke steun'' aan een poging tot staatsgreep in het West-Afrikaanse Equatoriaal Guinee.

Hij is na het betalen van een borgtocht van bijna 300.000 euro vrijgelaten. Zijn Britse en Zuid-Afrikaanse paspoorten zijn ingenomen. Op 25 november moet hij opnieuw voorkomen. Volgens zijn advocaat is Thatcher tijdens zijn korte verblijf in de cel in Kaapstad gisteren beroofd van zijn mobiele telefoon, zijn schoenen en zijn jas.

Onduidelijk is nog of de Zuid-Afrikaanse autoriteiten Thatcher zullen uitleveren aan Equatoriaal Guinee, waar de doodstraf staat op het beramen van staatsgrepen. Volgens de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken is er vooralsnog geen officieel verzoek tot uitlevering ingediend.

In een verklaring ontkent Thatcher elke betrokkenheid bij de staatsgreep, die begin maart werd verijdeld. Op dit moment lopen in Zimbabwe en Guinee rechtszaken tegen in totaal 89 mannen, de meesten in het bezit van een Zuid-Afrikaans paspoort. Thatcher is een goede vriend van de Brit Simon Mann, die ervan wordt verdacht de architect te zijn van de coupplannen. Mann staat in Zimbabwe terecht. Hij werd op 7 maart samen met 69 anderen gearresteerd op de luchthaven van de hoofdstad Harare in een Boeing 727.

Een andere verdachte, de Zuid-Afrikaan Nick du Toit, zit vast in Equatoriaal Guinee. Hij werd gisteren voor de rechtbank ondervraagd over zijn contacten met Mark Thatcher. Volgens Du Toit heeft hij in juli 2003 gesprekken met Mann en Thatcher gevoerd over de levering van helikopters voor een mijnoperatie in Soedan.

De coup zou zijn uitgevoerd in opdracht van Severo Moto. Moto is een oppositieleider die momenteel in ballingschap woont in Spanje. Hij zou vijftien miljoen dollar hebben beloofd aan de coupplegers en lucratieve oliecontracten. Equatoriaal Guinee is de op twee na grootste olieproducent in Afrika.