Ten Cate verdient minder

Technisch textiel- en kunstgrasproducent Koninklijke Ten Cate had in het eerste halfjaar op veel van zijn afzetmarkten last van ongunstige ontwikkelingen. Het bedrijfsresultaat daalde daardoor met 15 procent tot 14,6 miljoen euro. Dankzij een boekwinst op het afstoten van een deelneming boekte Ten Cate toch een 10 procent hogere nettowinst van 12,1 miljoen euro.

Dat heeft het textielbedrijf uit Almelo vanmorgen bekendgemaakt. Volgens bestuursvoorzitter L. de Vries was met name het eerste kwartaal zwak en liet het tweede kwartaal herstel zien. ,,Maar dat was niet genoeg om het eerste kwartaal te compenseren.'' Voor het tweede halfjaar toonde hij zich optimistischer, al wilde hij geen concrete winstverwachting geven. De omzet steeg met 4 procent tot 303 miljoen euro, onder meer als gevolg van de overname van een producent van brandwerende kleding in de VS.

Ten Cate's onderdeel dat bedrijfskleding produceert had te maken met een teruglopende vraag. Ten Cate Permess, dat verstevigingsproducten voor kleding levert, kon door de sterke daling van de dollar niet meer concurreren op de internationale confectiemarkt en zag een groot deel van de omzet wegvallen. Ten Cate besloot daarop de productiecapaciteit in de fabriek in Goor te halveren. ,,Dat is een zachte sanering geweest, want we hebben alle werknemers die daarbij betrokken waren kunnen herplaatsen bij andere bedrijfsonderdelen die wel groeien'', zegt De Vries.

Dat gold onder meer voor de bedrijfsonderdelen die brandwerende kleding en vezelversterkende composieten maken. Ten Cate levert onder meer composieten voor vloeren, interieurdelen en constructiecomponenten van vliegtuigen aan Boeing en Airbus en verwacht op dit terrein zo sterk te kunnen groeien dat de productiecapaciteit van de fabriek in Nijverdal vervijfvoudigd moet worden.

Minder goed ging het met de kunstgrasproductie. Vooral in Europa bleef de vraag achter. ,,Door het slechte weer konden klanten minder velden installeren.'' In de VS en Azië liep het beter.