Rusland zoekt naar oorzaak vliegrampen

Rusland rouwt vandaag om de negenentachtig slachtoffers van twee verongelukte passagiersvliegtuigen, terwijl nog onduidelijk is waardoor de toestellen zijn neergestort. De zwarte dozen van de vliegtuigen zijn in de wrakstukken gevonden, maar de onderzoekers waren vanochtend nog niet klaar met de analyse van de vluchtgegevens.

Officieel sluiten de autoriteiten niets uit. ,,We houden rekening met verschillende mogelijkheden, inclusief die van een terroristische aanslag, technisch falen en de menselijke factor'', zei Vladimir Oestinov, Ruslands hoogste openbare aanklager. Een woordvoerder van de FSB, de geheime dienst die door president Poetin op de zaak is gezet, probeerde de berichten over doelbewuste acties echter te ontzenuwen. ,,Tot nu toe hebben we in geen van de vliegtuigen aanwijzingen [gevonden] voor een terroristische aanval,'' zei hij.

Aanvankelijk brachten de meeste bronnen de incidenten in verband met de presidentsverkiezingen in Tsjetsjenië, die zondag worden gehouden. Tsjetsjeense opstandelingen hebben aangekondigd die verkiezingen te zullen verstoren, omdat zij die zien als ondemocratisch en door Moskou geregisseerd. De gedachte aan aanslagen werd mede gevoed doordat de piloot van een van de vliegtuigen kort voor het neerstorten een `kapingsalarm' had uitgezonden. Volgens onderzoekers ging het evenwel om een algemeen SOS-bericht. Verder vertoonde volgens hen geen van de slachtoffers brandwonden, wat bij een explosie wel het geval zou moeten zijn.

Verder heeft de belangrijkste opstandelingenleider in Tsjetsjenië, Aslan Maschadov, elke betrokkenheid ontkend.

De twee vliegtuigen stortten dinsdag kort na elkaar neer. Een Toepolev-134, op weg naar Volgograd, verongelukte op een kleine tweehonderd kilometer van Moskou. Een Toepolev-154 die naar de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee onderweg was, stortte niet ver van de stad Rostov aan de Don neer.

President Poetin, die zijn vakantie in hetzelfde Sotsji gisteren onderbrak, heeft vandaag bij decreet tot dag van nationale rouw uitgeroepen. De vlaggen hangen halfstok, komedies en vermaak zijn voor een dag verbannen uit theaters en van televisie.

    • David Jan Godfroid