Raadsman Bush weg wegens spotje

Benjamin Ginsberg, raadsman van de campagne voor de herverkiezing van de Amerikaanse president George Bush, heeft gisteren zijn ontslag ingediend nadat hij had toegegeven juridisch advies te hebben gegeven aan een groep kritische Vietnamveteranen.

De groep heeft de Democratische presidentskandidaat John Kerry ervan beschuldigd dat hij zijn heroïsche rol tijdens de Vietnamoorlog grotendeels heeft verzonnen. Die beschuldigingen blijken onwaar.

Begin deze week veroordeelde president Bush indirect het televisiespotje van de zogeheten Swift Boat Veterans for Truth, waarin het oorlogsverleden van Kerry aan de kaak wordt gesteld. Hij ging daarmee deels in op een eis van Kerry die Bush ervan heeft beschuldigd dat hij het spotje indirect heeft gefinancierd. Bush heeft dat ontkend, maar duidelijk is inmiddels wel dat de twee Texaanse financiers van de Swift Boat-activisten de politieke campagnes van de familie Bush meermaals hebben meegefinancierd.

De bekentenis van Ginsberg is een pijnlijke bevestiging van hetgeen Kerry al had gesuggereerd. Vandaar dat zijn vertrek snel was geregeld. Het campagneteam van president Bush heeft, enkele dagen voor de Republikeinse Conventie komende week, grote behoefte de zaak af te sluiten. Het Vietnamverleden van Kerry, waarop de Democraat een goed deel van zijn campagne heeft gebaseerd, domineert al dagen het Amerikaanse verkiezingsnieuws.

Verscheidene Democraten hadden de vrees uitgesproken dat de kwestie, ondanks de onterechte beschuldigingen, Kerry schade zou kunnen berokkenen. Nu lijkt de affaire zich vooral tegen Bush te keren.

Ginsberg is het tweede lid van de campagne van Bush dat zijn functie neerlegt wegens contacten met de Swift Boat Veterans. Hij was gedurende vijf jaar de voornaamste externe jurist van de campagne van Bush. Volgens Ginsberg heeft hij volledig op eigen initiatief gehandeld. Hij ontkent fouten te hebben gemaakt.