Noodplan Spaanse wegen door staking

De Spaanse regering komt vandaag met een noodplan voor het verkeer wegens een aanhoudende staking van autosleepdiensten. Zo zullen voertuigen van brandweer en gemeentelijke instanties worden ingeschakeld voor het wegslepen van wrakken en zijn er achtduizend extra agenten gemobiliseerd om het verkeer in goede banen te leiden. Dit weekeinde wordt een grote drukte verwacht op de Spaanse wegen door de terugkeer van miljoenen vakantiegangers.

Een staking voor onbepaalde tijd van bergingsmaatschappijen, eind juli begonnen in Baskenland, breidde zich gisteren uit over grote delen van het noorden en westen van Spanje. In ongeveer de helft van het land worden automobilisten die door pech of ongelukken aan de kant komen te staan niet langer geholpen door bergers, die van de verzekeraars een verdubbeling van het bedrag eisen dat zij ontvangen voor het wegslepen van auto's. Een bergingsbedrijf krijgt nu ongeveer 25 euro per geborgen voertuig. De verzekeraars zijn bereid hier 15 procent bovenop te doen, maar geen 100 procent. Woordvoerder Pilar Fernandez de Frutos heeft namens de gezamenlijke verzekeraars gezegd dat onderhandelingen met de bergers zijn uitgesloten zolang de stakers geen termijn noemen waarop zij hun acties zullen beëindigen. Inmiddels staan langs de Spaanse autowegen honderden gestrande voertuigen.

Nederlandse vakantiegangers in Spanje die pech krijgen met de auto moeten er rekening mee houden dat hun voertuig voorlopig niet naar Nederland komt, zo heeft de ANWB gemeld. In de afgelopen tien dagen zijn zestien Nederlandse auto's bij garages en bergingsbedrijven in Spanje beland die de ANWB niet kan terughalen. De inzittenden van de auto's zijn niet gestrand. ,,Zij zijn met een vervangende auto of het vliegtuig teruggekomen'', aldus een woordvoerder.

Wanneer de ANWB de auto's wel naar Nederland kan halen is nog onduidelijk. Omdat bergingsmaatschappijen in het zuiden van Spanje ook acties hebben aangekonigd, verwacht de ANWB dat er nog meer auto's achterblijven.