Nieuwe instructie

De Nederlandse militairen in Zuid-Irak hebben een nieuwe geweldsinstructie op zak.

Het ministerie van Defensie bevestigde vanmorgen dat de instructie voor het gebruik van geweld al op 28 juni is aangepast. Op die dag droegen de buitenlandse troepen een groot deel van hun bevoegdheden over aan de Iraakse interim-regering. De Defensie-woordvoerder wil geen mededelingen doen over de wijzigingen om de veiligheid van de militairen niet in gevaar te brengen. Wel zei hij dat de ,,robuustheid'' van de instructie op het punt van de veiligheid van de Nederlanders niet is aangetast. De schietpartij van 14 augustus, waarbij een Nederlander werd gedood, heeft dat volgens hem ook aangetoond.

In de Tweede Kamer is verontrust gereageerd op de veranderingen in de geweldsinstructie. Het Kamerlid Bakker (D66) vindt het vreemd dat minister Kamp (Defensie, VVD) de Kamer niet eerder heeft ingelicht. Hij wenst dat Kamp de Kamer zo snel mogelijk op vertrouwelijke basis bijpraat. Volgens Defensie is Kamp daartoe bereid. Ook de PvdA en het CDA zijn bezorgd.