Mohammed heet nu Peter

Fatima laat zich Vicky noemen, Naima heet op het werk Kim en Mohammed is Peter geworden. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws verplichten heel wat bedrijven in Vlaanderen hun allochtone werknemers een westers klinkende naam te gebruiken om klanten niet af te schrikken. Vooral bij bedrijven die klanten telefonisch benaderen zou dit vaak gebeuren.

Ook de mobiele operator Base (dochter van KPN) wordt genoemd. Een woordvoerder van Base ontkent in Het Laatste Nieuws dat allochtone werknemers een Vlaamse naam hebben gekregen: ,,Het is zeker niet de directie die het personeel verplicht een andere naam aan te nemen. Wie zoiets durft te vragen, wordt op staande voet ontslagen.''

Maar de krant haalt een werkneemster van Base aan, die vertelt dat haar allochtone collega's tijdens werktijd een andere identiteit moeten aannemen. ,,Wie gewoon de telefoon opneemt `hallo met Base' heeft geen probleem. Pas wanneer we de klanten moeten opbellen en ons moeten voorstellen, zijn namen als Fatima en Naima taboe.''

De 25-jarige Lamia Sheba vertelt dat ze zich als werkneemster van telemarketingbedrijf Communitel moest voorstellen als Pascal Desmet. ,,Eigenlijk is het vernederend. Het was een gemakkelijke manier om geld te verdienen tijdens mijn studie. Nu zou ik het nooit meer doen.''

De Federatie van Marokkaanse Verenigingen bevestigt in de krant de praktijk. Een woordvoerder spreekt van ,,pure discriminatie''. Volgens hem komt het ook in de horeca voor. ,,Ik ken een kelner die Allal heet en van zijn baas de naam Alain moet gebruiken.'' Het ministerie van Justitie zegt dat allochtonen die zich tot Belg laten naturaliseren vaak hun naam laten veranderen om gemakkelijker een baan te krijgen. Een medewerker van minister Onkelinx zei gisteren dat het om zo'n duizend aanvragen per jaar gaat.