`Mat Herben is gewoon aan de kant geschoven'

Partijdirecteur Ruud Both kreeg de afgelopen dagen kritiek van fractieleden van de LPF. Volgens hem wilde fractie al lang uit de partij stappen.

Het partijkantoor van de Lijst Pim Fortuyn in Rotterdam was vanmorgen bemand.

De Tweede-Kamerfractie stapte eergisteren uit de partij, maar de organisatie draait ogenschijnlijk door. Partijdirecteur Ruud Both is op zijn post, evenals de vrijwilliger die de telefoon beantwoordt. Both blijft voorlopig ,,gewoon aan het werk, want mijn contract loopt nog anderhalf jaar''.

Komende maandagavond komen de LPF-bestuurders en politici in het AC-restaurant De Meern naar verwachting bijeen. Both zal daar ook zijn. ,,Het is erg druk'', zegt Both, ,,veel telefoontjes. En ik doe deze week aangifte van diefstal, want er zijn allerlei dure zaken verdwenen. Apparatuur. Gelukkig heb ik voormalig voorzitter Fabius er per brief meermalen op gewezen dat hij de deuren 's nachts niet open moest laten. Daar kan ik in ieder geval op terugvallen.''

De Tweede-Kamerfractie van de LPF heeft met het partijbestuur gebroken. Vooral fractievoorzitter Mat Herben had het daar erg moeilijk mee.

,,Ze hebben Herben gewoon aan de kant geschoven, absoluut. Fractieleden als Van As en Eerdmans hebben niks met ons, die wilden een andere richting inslaan. Nawijn en Herben wilden nog wel iets proberen met de opgestapte bestuursleden, maar onder druk van de anderen zag Nawijn daar weer van af. Herben komt er niet meer aan te pas.''

Hoe beoordeelt u de nu ontstane situatie?

,,De fractie wilde al langer van ons af en daarom heeft men allerlei verhalen opgeklopt. Om die reden ook heeft men het faillissement aangevraagd. Ze proberen al maanden om tot zaken te komen met Leefbaar Rotterdam. Het is gewoon kiezersbedrog. Niet Marten Fortuyn, zoals de fractie zegt, maar de Tweede-Kamerleden zelf hebben het verhaal over de FIOD-inval naar buiten gebracht. Dat bleek dus niet te kloppen.''

Maar het is wel zo dat het OM in Rotterdam onderzoekt of er sprake is van fraude.

,,Daar komt helemaal niks uit. Als er ook maar iets van waar zou zijn, waarom zet niemand dat dan eens op papier.

,,Zo werkt het toch? Je zet je beschuldigingen op papier en doet aangifte. Zoals wij onlangs wel hebben gedaan omdat de fractie onze administratie gijzelt. Dat geeft hier enorme problemen omdat we de schuldeisers niet kunnen betalen. Dat is gevaarlijk voor ons, straks vraagt iemand het faillissement aan en kunnen we de boel opdoeken. Bovendien, een verduisterde boekhouding, dat kan toch helemaal niet?''

Mat Herben zegt dat u zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling door vriendjes allerlei klussen te laten opknappen voor de partij.

,,Ik ben directeur hier en er moeten dingen worden gedaan. Daar vragen we offertes voor. Dat er toevallig vriendjes van mij tussen zitten die ik al tientallen jaren ken doet helemaal niks af aan de gang van zaken. Het is allemaal correct gegaan. Ed Maas [financier en oud-voorzitter van de LPF, red.] zat hier toen als bestuurder. Die laat zich toch niet beduvelen door Ruud Both?''

Ex-voorzitter Fabius stelde bij zijn vertrek in de overdracht dat hij zich bedreigd had gevoeld op het partijkantoor. Dat een deel van het archief was vernietigd.

,,Onzin. Op 19 augustus was Fabius hier aan het werk en kwamen drie personeelsleden even langs om te vragen of ze hun salaris over juli konden krijgen. Daar hadden ze, dacht ik, wel recht op. En die archiefstukken, ja daar weet Fabius zelf alles van. Wij hebben op een avond nadat Fabius bezig was geweest hier zeventien vuilniszakken vol met snippers gevonden. Dat moet hij dus maar uitleggen. Privé heb ik veel gekopieerd, maar niet alles, er blijven dus stukken weg.''

    • Harm van den Berg