Kosten van Spelen stijgen nu naar tien miljard euro

De totale kosten voor de Olympische Spelen in Athene zullen voor gastland Griekenland oplopen tot tien miljard euro.

Dat is meer dan het dubbele van wat geraamd was en meer dan recente schattingen, zo heeft de hoge ambtenaar Doukas van het ministerie van Economische Zaken gisteren gezegd. Het oorspronkelijke budget voor de Spelen was 4,6 miljard euro, maar door stijgende beveiligingskosten en hogere bouwrekeningen moest dit bedrag de afgelopen maanden meerdere malen bijgesteld worden. Een groot deel van de rekeningen is nog niet bekend. Zo zijn de kosten voor bijvoorbeeld het vervoer van de atleten en gasten pas na de Spelen bekend. Ook de bijdrage die Athene schuldig is aan de NAVO voor de beveiliging is nog onduidelijk. De steeds hogere kosten zullen ook invloed hebben op het Griekse begrotingstekort. Volgens Doukas zal dit tot boven de vier procent van het nationaal inkomen stijgen. De Europese Commissie heeft Griekenland al eerder gewaarschuwd dat het de maximaal toegestane drie procent gaat overschrijden en dat het land maatregelen moet nemen.