Islamoloog Ramadan niet welkom in VS

De Verenigde Staten hebben het visum van de Zwitserse islamoloog en intellectueel Tariq Ramadan ingetrokken.

De verbijfs- en werkvergunning van Ramadan waren al sinds begin dit jaar in orde, maar zijn eind juli ongeldig verklaard door de Homeland Security Department, ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Dit meldt de Chicago Tribune.

Ramadan (41) zou per 1 augustus les gaan geven aan de prestigieuze katholieke universiteit Notre-Dame, nabij Chicago. Hij zou de leerstoel `Godsdienst, conflict en bevordering van de vrede' gaan bekleden. De immigratiedienst heeft geen reden voor de intrekking van het visum gegeven. ,,In het algemeen gesproken houdt intrekking verband met de openbare orde of de staatsveiligheid'', zo zei een woordvoerder.

Filosoof en islamoloog Tariq Ramadan is in Frankrijk omstreden. Hij is zeer populair onder moslim-jongeren in de voorsteden, maar hij wordt er door een deel van de intellectuele en politieke elite van beschuldigd met `gespleten tong' te spreken. Ramadan, tot zijn benoeming in Chicago hoogleraar aan de universiteiten van Freiburg en Genève, zegt een gematigde islam te vertegenwoordigen, maar volgens critici is dat een façade.

Geruchten over de `werkelijke' Ramadan houden verband met zijn familie-achtergrond. Zijn grootvader richtte in 1928 de Egyptische bevrijdingsbeweging De Moslimbroeders op, en gebruikte daarmee de islam voor het eerst als politiek wapen. Zijn vader, die Egypte tijdens de zuiveringen onder president Nasser ontvluchtte, gaf verder leiding aan de beweging, inmiddels herdoopt tot Islamitisch Centrum, vanuit Zwitserland. Het nog altijd door familie van Ramadan beheerde Centrum is door de VS aangeklaagd wegens financiële betrokkenheid bij Al-Qaeda. Broer Hani verdedigde in 2001 in een opiniestuk in dagblad Le Monde de steniging van overspelige vrouwen. Tariq Ramadan pleitte dit voorjaar zelf voor een wereldwijd `moratorium' op steniging. Zijn pleidooi werd door de populaire minister Nicolas Sarkozy `monsterlijk' genoemd.

De Notre-Dame-universiteit heeft Ramadan in een reactie op de Amerikaanse beslissing een `briljante wetenschapper' genoemd. Het besluit is volgens de universiteit ,,een slecht signaal aan de moslimwereld ten aanzien van de bereidwilligheid [...] te luisteren naar wat moslims ons te zeggen hebben''. John Esposito, een in de Chicago Tribune geciteerde hoogleraar islamologie van de Georgetown Universiteit, denkt dat de beslissing is genomen onder druk van `joodse organisaties'. Ramadan zelf, sindsdien niet meer voor commentaar bereikbaar, spreekt in de krant van een `politiek besluit' en van `een nachtmerrie', omdat zijn kinderen al waren ingeschreven aan Amerikaanse scholen. In een interview met deze krant, dit voorjaar, zei Ramadan ,,een denker [...] als ieder ander'' te zijn. Hij zei: ,,Amerika, waar ik nu les ga geven, heeft dat beter begrepen dan Frankrijk.''

    • Pieter Kottman