Havenbedrijf wil defensietak van RDM kopen

Havenbedrijf Rotterdam neemt de defensieactiviteiten van RDM Technology in Rotterdam-Heijplaat over. RDM Technology is een defensieconcern van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen en ging in april failliet. Het bedrijf maakt (na een doorstart) onder meer de Fennek, een verkenningsvoertuig voor de Nederlandse landmacht.

Havenwethouder W. van Sluis van Rotterdam bevestigde vanochtend tijdens een ondernemersontbijt bij Shell Pernis in de Botlek de transactie, die afgelopen vrijdag is afgerond.. ,,We hebben bijna geen maakindustrie meer in dit land. We willen technisch geavanceerde activiteiten als RDM graag voor Rotterdam behouden. Ook zet Rotterdam in op een stukje werkgelegenheid'', zei Van Sluis. De wethouder is president-commissaris van het Havenbedrijf, dat eigendom is van de gemeente Rotterdam.

Met de overgang van RDM Technology naar het Havenbedrijf zijn een vijftigtal banen gemoeid. Joep van den Nieuwenhuyzen bevestigde vanochtend dat de komst van het Havenbedrijf betekent dat hij als enige aandeelhouder stopt bij RDM Technology. Een overnameprijs is niet genoemd.

Het Havenbedrijf was volgens een ingewijde al eerder betrokken bij een reddingspoging van RDM Technology. ,,Het Havenbedrijf staat al garant voor een lening van 18 miljoen euro van Commerzbank aan RDM Technology'', zegt een ingewijde. ,,Je zou toch denken dat een Havenbedrijf andere prioriteiten heeft dan zijn nek uit te steken voor dit soort ondernemingen.'' Het Havenbedrijf kan een deel van zijn investering kwijtraken als RDM omvalt.

Het Havenbedrijf heeft als overheidsonderneming al eerder geld gestoken in particuliere ondernemingen. In 1999 nam het Havenbedrijf voor 35 procent deel in containeroverslagbedrijf ECT. Dat belang werd in 2002 via twee tranches volledig overgenomen door de nieuwe eigenaar, het conglomeraat Hutchison Whampoa uit Hongkong. Bij RDM Technology staat het Havenbedrijf een soortgelijke deal voor ogen. Ook dat belang wordt op termijn weer verkocht.

Of de overeenkomst doorgaat hangt in hoge mate af van de vraag of het Fennek-verkenningsvoertuig in Rotterdam kan worden afgebouwd. ,,In Rotterdam wordt sterke druk uitgeoefend het lassen van de voertuigen daar te laten gebeuren'', zegt L. Deterink, curator van het bedrijf SP (Special Products), dat ook eigendom is van Van den Nieuwenhuyzen. De curator heeft echter ook te maken met de belangen van Krauss-Maffei Wegmann (KMW), het Duitse bedrijf dat de order voor de landmacht uitvoert.