Fortis rekent op gunstig 2004 na positief halfjaar

Bank en verzekeraar Fortis verwacht over heel 2004 een stijging van de operationele winst met 10 procent, onvoorziene gebeurtenissen en een daling van de aandelenkoersen daargelaten.

Dit heeft de Belgisch-Nederlandse combinatie vanmorgen bekendgemaakt. Het bedrijf is optimistisch, ondanks de dalende aandelenmarkten, omdat het operationele resultaat zich gunstig ontwikkeld heeft. ,,Behoudens onvoorziene omstandigheden en uitgaande van het huidige niveau van de aandelenmarkt zou dit moeten leiden tot een toename van het netto operationeel resultaat van Fortis als geheel van ten minste 10 procent in 2004'', zei bestuursvoorzitter Anton van Rossum van Fortis vanmorgen in een schriftelijke toelichting.

Over het eerste halfjaar verdrievoudigde de nettowinst van Fortis tot 2,08 miljard euro. In deze winst zijn de opbrengsten meegenomen uit de verkoop van de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten en de Spaanse verzekeringsdochter Seguros Bilbao. Daarnaast had de bankverzekeraar vooral in het eerste kwartaal baat bij een opleving op de effectenbeurzen. In de eerste helft van 2003, toen het slecht ging op de beurzen, boekte het concern nog 740 miljoen euro van het aandelenbezit af. In de eerste helft van dit jaar werd juist 271 miljoen euro bijgeboekt.

Zonder de waardeverandering van de beleggingen mee te rekenen, steeg het netto operationele resultaat van Fortis met 10 procent tot 1,56 miljard euro. Wordt ook het inmiddels verkochte Seguros Bilbao uit de vergelijking gehaald, dan steeg het netto operationele resultaat met 18 procent.

Op de beurs in Amsterdam vielen de cijfers van Fortis goed, want ze waren beter dan analisten hadden verwacht. De aandelen van het financiële concern stonden vanmiddag in de kopgroep van de AEX-index met een stijging van 1,6 procent.