Ferenc Gyurcsány wordt nieuwe premier van Hongarije

De Hongaarse socialistische partij (MSZP), de belangrijkste van de twee regeringspartijen in Hongarije, heeft gisteren Ferenc Gyurcsány aangewezen als toekomstig premier.

Op een buitengewoon partijcongres gaven de afgevaardigden gisteren de vorige week ontslagen minister van Jeugd en Sport met 453 stemmen de voorkeur boven Péter Kiss, tot dusverre kabinetschef van Péter Medgyessy, de premier die vorige week moest opstappen. Kiss, die de voorkeur van het partijbestuur en de linkervleugel van de MSZP genoot, kreeg slechts 166 stemmen. Het is de bedoeling dat het parlement op 6 september Gyurcsány tot premier kiest.

Die verkiezing moet een eind maken aan een crisis binnen de MSZP, die eind vorig jaar uitbrak naar aanleiding van een richtingenstrijd over het beleid van de partij en de regering. De linkervleugel van de partij eiste een meer sociaal gericht beleid, met meer aandacht voor de zwakste groepen in de samenleving. Kiss was bij de verkiezing van gisteren de kandidaat van deze linkervleugel. De rechtervleugel is voorstander van een krapgeldbeleid dat Hongarije moet klaarstomen voor toetreding tot de eurozone in 2010. Gyurcsány, de belangrijkste vertegenwoordiger van deze rechtervleugel, raakte naar aanleiding van de richtingenstrijd steeds vaker in conflict met premier Péter Medgyessy. De recente socialistische nederlaag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement bracht de crisis binnen de MSZP in een stroomversnelling. Vorige week ontsloeg premier Medgyessy zijn minister voor Jeugd en Sport. Hij ontsloeg ook de minister van Economie, lid van het Verbond van Vrije Democraten (SZDSZ), de kleine coalitiepartner van de socialisten. Toen die partij dat ontslag niet accepteerde, kwam de crisis aan de oppervlakte.

Premier Medgyessy bood gisteren formeel zijn ontslag aan bij president Ferenc Mádl, die heeft laten weten zich te zullen houden aan het besluit van de socialisten over een opvolger. Medgyessy toonde zich uitgesproken bitter. Hij sprak van ,,een coup'' die tegen hem zou zijn gepleegd.

Na zijn verkiezing stelde Gyurcsány – die in de jaren negentig als zakenman miljonair werd – de financiële markten gerust. Daar heeft de crisis binnen de MSZP de vrees gewekt dat de regering zou kunnen zwichten voor de sociale druk en het krapgeldbeleid zou kunnen versoepelen, hetgeen het toch al grote begrotingstekort nog zou vergroten.