Ex-terrorist Battisti is nog in Frankrijk

De Italiaanse oud-terrorist Cesare Battisti, wiens uitlevering Italië eist, zou nog altijd in Frankrijk zijn. Dit valt op te maken uit een brief van zijn hand die zijn advocaten eergisteren ontvingen. Daarin schrijft hij `gedwongen' te zijn zich te onttrekken aan de gerechtelijke controle, maar Frankrijk niet te zullen verlaten. Het dagblad Libération schreef begin deze week dat Battisti Frankrijk was ontvlucht.

Italië eist de uitlevering van nog een tiental andere in Frankrijk wonende oud-terroristen. In de `loden' jaren zeventig waren zij lid van een terreurbeweging. De meesten hebben een normaal leven opgebouwd in Frankrijk, waar president François Mitterrand hun in 1985 een `rustig' leven beloofde als zij verder afzagen van geweld. Sommige van hen, anoniem geciteerd in kranten, zijn inmiddels ook ondergedoken.

Battisti (49) verdween vorige week. Sinds een vonnis van eind juni loopt hij het risico door Frankrijk uitgeleverd te worden aan Italië, waar hij in 1993 bij verstek tot levenslang werd veroordeeld wegens drievoudige moord en medewerking aan een vierde moord. Italië verzocht Frankrijk begin jaren negentig ook al om zijn uitlevering. Dat verzoek werd afgewezen omdat de Italiaanse wetgeving destijds, in strijd met het Europese recht, niet voorzag in een nieuw proces na een bij verstek-veroordeling. Ook was Mitterrand toen nog president. Begin juli zei huidig president Jacques Chirac dat Frankrijk `verplicht' was het Italiaanse verzoek om uitlevering te honoreren. Volgens het Franse ministerie van Justitie zijn niet alle uitleveringsverzoeken gegrond.