Cultuur per sms en laptop

Via mobiele telefoon met Vodafone-abonnement, handcomputer of laptop kunnen cultuurliefhebbers vanaf deze week overal in Nederland te weten komen waar in binnen een straal van vier kilometer een museum of monument is.

Webdesigner Zappwerk en telematicabedrijf Surfnet zijn maandag gestart met een proefperiode van Cultuur in de buurt. Gebruikers sturen een sms met het woord `museum' of `monument' naar nummer 2020, of tikken hun locatie in op www.cultuurindebuurt.nl en krijgen vervolgens de informatie per sms of op hun beeldscherm.

De Rijksdienst voor Monumentenzorg en de Nederlandse Museumvereniging zorgen voor de benodigde informatie en Vodafone levert de coördinaten van de mobiele telefoons. Het project wil ,,meer bewustzijn creëren voor het nationaal erfgoed en cultuur in de omgeving'', aldus de initiatiefnemers. ,,Als je op een terras zit is het gemakkelijker om via je telefoon te checken wat er in de buurt te doen is, dan naar de VVV te gaan,'' vertelt Martijn Arts van Zappwerk.

Cultuur in de buurt is een voorbeeld van Location Based Services. De techniek voor deze service bestaat volgens Sophie Schoonhoven van Zappwerk al langer, maar tot nu toe is het om privacy-redenen niet toegepast. Cultuur in de buurt waarborgt de privacy door gebruikers eenmalig toestemming te laten geven hun plaats te bepalen. Tijdens de proef die tot het eind van dit jaar loopt is er alleen informatie beschikbaar over musea en monumenten. Het is de bedoeling dat het later wordt uitgebreid met gegevens over bijvoorbeeld theater, festivals en concerten. Gebruikers van de mobiel betalen hun eigen sms-tarief voor de dienst. Voor internetgebruikers is het gratis.