Claim 1,24 mld voor Shell in Nigeria

De Nigeriaanse tak van Shell moet 1,5 miljard dollar (1,24 miljard euro) schadevergoeding betalen wegens gezondheidsklachten van een lokale gemeenschap die leeft in het gebied waar het bedrijf olie oppompt.

Dat besloot de Nigeriaanse senaat na een debat gisteren over de klachten. De volksvertegenwoordiging heeft echter niet de macht om de schadevergoeding bij Shell af te dwingen.

De Ijaw, een stam in de olierijke delta van de Niger, heeft gezondheidsschade geleden door de vervuiling van hun grondgebied, zeggen de senatoren. Sinds Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) in 1956 begon met de exploitatie van de velden is er olie weggelekt. Shell neemt voor 30 procent deel in de joint venture waarvan de Nigeriaanse overheid met 55 procent meerderheidsaandeelhouder is.

Sinds 2002 loopt er om dezelfde redenen een rechtszaak tegen het energieconcern. De eveneens in de delta levende Ogoni willen door het bedrijf schadeloos worden gesteld voor de schade aan hun woongebied en hun gezondheid.

De Nederlands-Britse Koninklijke/Shell Groep haalt een belangrijk deel van zijn wereldwijde olieproductie uit Nigeria. SPDC is het grootste oliebedrijf in Nigeria. En Nigeria is de grootste olie-exporteur in Afrika met een totale olieproductie van circa 2,5 miljoen vaten per dag.

De bevolking in de delta zou niet van de oliewinning profiteren. Binnen Nigeria behoren de bewoners van de delta tot de armste groepen.

In de Nigeriaanse leiding bestaat onenigheid over de kwestie. De hoogste Nigeriaanse olieambtenaar, E. Dakuro, noemde althans vanuit Noorwegen waar hij verblijft voor een conferentie de verordening van de senaat ,,niet legitiem'', al is zij volgens hem wel een ,,zeer belangrijke uitspraak met de kracht van de publieke opinie''.

Shell heeft ook andere problemen in Nigeria; daar werd het grootste deel van de geschatte olie- en gasreserves naar beneden bijgesteld. Wereldwijd stond er 23 procent te veel in de boeken, maar in Nigeria was dat bijna 30 procent.

Shell Nigeria en ook het hoofdkantoor in Nederland hebben nog geen officiële stukken ontvangen en ,,weten ook alleen wat er in de kranten staat''.

In 2002 vocht Shell claims van de Ijaws aan voor een commissie van het Nigeriaanse huis van afgevaardigden. Het parlement weigerde toen een resolutie aan te nemen ten gunste van de ljaws ondanks een aanbeveling van juristen van de commissie om Shell een boete op te leggen, zo meldt vandaag de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.