Champions League afscheidscadeau voor Van Raaij

Met een grote grijns liep Harry van Raaij na zijn laatste thuiswedstrijd als voorzitter van PSV door de catacomben van het Philips Stadion. ,,Acht jaar voorzitter van PSV, acht jaar meegedaan aan de Champions League. Er is geen enkele collega die mij dat na kan zeggen'', zei de 67-jarige Van Raaij. Na de klinkende zege op Rode Ster Belgrado draagt de bestuurder het voorzitterschap van de Eindhovense voetbalclub dinsdag met een gerust hart over aan Robert Westerhof. Maar voor die tijd wil Van Raaij zich nog een keer laten gelden. ,,Ik ben nog niet klaar. Ik denk dat ik nog twee transfers moet afhandelen voor 1 september.''

Hoewel coach Guus Hiddink na de plaatsing voor het prestigieuze Europese voetbaltoernooi benadrukte dat hij ,,de ploeg bij elkaar hoopt te houden'', lijkt een overgang van Mark van Bommel naar Borussia Dortmund slechts een kwestie van tijd. Het vertrek van de aanvoerder zou gecompenseerd moeten worden met de aankoop van een topspits. Hiddink sprak al persoonlijk met het Argentijnse supertalent Carlos Tevez, maar vooralsnog lijkt de 22-jarige international te duur voor PSV. Van Raaij zal echter alles in het werk zetten om nog een stunt uit te halen. Na de vraag of het aantrekken van Tevez nog tot de mogelijkheden behoort, verscheen weer even de lach op het gezicht van de presus. Van Raaij: ,,Ja, dat zou heel mooi zijn, maar het is nog wel een hele moeilijke zaak.''

De kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Champions League maakt het zakendoen voor PSV in ieder geval heel wat makkelijker. De club verdiende met de winst tegen de kampioen van Servië en Montenegro zo'n negen miljoen euro. De opluchting was dan ook groot bij de voormalige penningmeester van PSV. ,,Vooraf zag ik geweldig tegen deze wedstrijd op'', bekende Van Raaij. ,,Ik had wel verwacht dat de klus te klaren zou zijn, maar het moet dan nog wel even gebeuren. Vooraf was ik zoals altijd nerveus en gespannen. De Champions Legaue is verschrikkelijk belangrijk in financieel opzicht, maar ook voor de status van de club en de ontwikkeling van de voetballers. Ik ben trots dat het weer is gelukt.''

En zo was het contrast met een paar maanden geleden groot. Aan het einde van het teleurstellend verlopen seizoen verkeerde de club zowel sportief als financieel in zwaar weer. Voor de zevende keer op rij wist de club niet te overwinteren in de Champions League en onttroonde concurrent Ajax de club als kampioen van Nederland. Daar kwam nog eens het vertrek van basisspelers als Mateja Kezman, Arjen Robben, Ronald Waterreus, Kevin Hofland en Dennis Rommedahl bij. De leegverkoop leverde weliswaar vele miljoenen euro's op, maar een groot deel daarvan werd gebruikt om externe geldschieters terug te betalen. Slechts een beperkte som bleef beschikbaar voor het aantrekken van nieuwe spelers. Na een belabberde voorbereiding leek alles te gaan wijzen op een tussenjaar.

In de eerste weken van het seizoen oogt het nieuwe PSV echter vooral veel frisser dan de verzadigde formatie van vorig jaar. Jonge nieuwe spelers als de DaMarcus Beasley, Alex en Jefferson Farfán geven het elftal een ander aanzien. Het fantasieloze resultaatvoetbal dat de ploeg de laatste jaren speelde, maakte gisteravond bij vlagen plaats voor een gedurfder spelletje. Zelfs de eerder door velen bekritiseerde Zuid-Koreanen Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee spelen als herboren. En het bijna vergeten Braziliaanse talent Leandro lijkt alsnog de verwachtingen te kunnen gaan inlossen.

Onder leiding van de fitte en sterk voetballende aanvoerder Van Bommel speelde PSV het zeer matige Rode Ster Belgrado volledig kapot. Na negen minuten zette Van Bommel zijn ploeg vanaf elf meter al op voorsprong na een handig door Park uitgelokte strafschop. Toen Rode Ster twintig minuten later een rode kaart voor Milan Bisevac (na neertrekken van doorgebroken Beasley) en een tweede treffer moest incasseren stortte de ploeg als een kaartenhuis in elkaar. Nadat het publiek in de rust afscheid had genomen van Kezman en Hofland, maakte PSV in de tweede helft met doelpunten van Van Bommel, De Jong en Jan Vennegoor of Hesselink het afscheidscadeau voor Van Raaij nog mooier.

De wedstrijd tegen Rode Ster was waarschijnlijk ook het laatste thuisoptreden van Van Bommel. De 27-jarige international hielp zijn club de Champions League in, maar de kans dat hij dit seizoen zelf Europees voetbal speelt lijkt nihil. Het Duitse Dortmund speelt geen internationaal voetbal en bij elke andere club mag Van Bommel pas na de winterstop Europees in actie komen. Van Bommel: ,,Het spelen van Champions League is voor mij geen voorwaarde. Ik zou bij PSV zes topwedstrijden kunnen spelen, maar in een andere competitie speel ik in een half jaar wel vijftien keer tegen grote ploegen. De clubs moeten eerst zaken doen met Van Raaij. Het moet snel gebeuren want de voorzitter is over een paar dagen weg.''

PSV 5 Rode Ster Belgrado 0

Ruststand 2-0. 9. Van Bommel 1-0 (strafschop), 32. Beasley 2-0, 56. Van Bommel 3-0, 58. De Jong 4-0, 80. Vennegoor of Hesselink 5-0. Schds: Ivanov (Rus). Tsch: 32.000. Rode kaart: 29. Bisevac (Rode Ster ). Gele kaart: Vennegoor of Hesselink, Beasley (PSV) en Stancic (Rode Ster ).

    • Koen Greven