Britten weigeren dierenactivist toegang

Groot-Brittannië heeft de Amerikaanse dierenarts Jerry Vlasak de toegang tot het land geweigerd omdat Vlasak openlijk instemt met geweld tegen wetenschappers die proeven doen met dieren. De arts, zelf vroeger vivisector, zou in september spreken op een conferentie over dierenrechten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn Vlasak en zijn vrouw niet welkom omdat ,,hun aanwezigheid in Groot-Brittannië niet bevorderlijk is voor het openbaar belang''.

De regering stond onder druk om Vlasak te weigeren, nadat hij vorige maand een interview had gegeven waarin hij zei het gebruik van geweld in de strijd tegen vivisectie ,,moreel gerechtvaardigd te vinden op dezelfde manier als het andere kamp geweld gebruikt tegen dieren en tegen dierenbeschermers''.

SPEAK, een Britse dierenrechtenorganisatie waarvan Vlasek adviseur is, heeft gezegd naar de rechter te stappen om de toegangsweigering ongedaan te maken. Volgens een woordvoerder van de organisatie is sprake van ,,een overreactie'' van de regering. ,,De regering probeert kritiek op de farmaceutische industrie en de vivisectie de kop in te drukken'', aldus de woordvoerder. De Britse regering heeft de strijd aangebonden met gewelddadige dierenactivisten. Dat gebeurde onder meer nadat activisten wetenschappers hebben geïntimideerd en bedreigd. SPEAK, die gewelddadige acties afwijst, dwong eerder de universiteit van Cambrigde met succes om een miljoenenproject voor de bouw van een dierenonderzoekscentrum af te blazen.