Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Zilver voor Bos

Baanwielrenner Theo Bos (21) heeft gisteren op de Spelen in Athene een zilveren medaille gewonnen op de sprint. Het was de eerste sprintmedaille voor Nederland sinds 1936. De Australiër Ryan Bayley versloeg Bos, die de eerste manche nog met een banddikte had gewonnen, in de derde en beslissende race en won het goud. Volgens bondcoach Peter Pieters vergde de beslissende race fysiek iets te veel van de licht vermoeide Bos.

De wereldkampioen sprint zag dat anders. Hij voelde zich zeer fit: ,,Zelfs beter dan bij de WK in Melbourne, waar ik Bayley in de finale versloeg. Maar hij was vandaag simpelweg iets sterker.'' Bos schreef zijn nederlaag toe aan de grotere kracht en betere tactiek van Bayley. ,,Ik probeerde hem steeds kort op mijn achterwiel te krijgen om zijn jump te voorkomen. Maar dat lukte me alleen in de eerste race. In die andere twee hield hij voldoende afstand.''

De Nederlandse vrouwen hebben zich gisteren geplaatst voor de finale van het olympisch hockeytoernooi. Tijdens de halve finale tegen Argentinië bleek het hockeyteam baat te hebben bij de aanstelling van teammanager Alyson Annan. De Australische oud-international trainde het nemen van strafballen, die Nederland in het duel met de wereldkampioen de winst bezorgden (4-2). In de finale wacht Duitsland, dat won van China.

De Nederlandse springruiters hebben gisteravond bij de olympische landenwedstrijd net naast een medaille gegrepen. Het kwartet werd na twee manches vierde. Duitsland won goud.

De Marokkaan Hicham El Guerrouj heeft gisteravond goud gewonnen op de 1.500 meter. De Russische polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva won goud met een wereldrecord, het eerste tijdens het atletiektoernooi in Athene. Ze sprong over 4,91 meter.

ATHENE: pagina 13 en 15

www.nrc.nl: dossier Olympische Spelen