Terreur gevreesd bij vliegrampen midden-Rusland

In Rusland zijn gisteravond kort na elkaar twee Russische vliegtuigen neergestort. Alle negenentachtig inzittenden zijn om het leven gekomen.

De autoriteiten houden er rekening mee dat het om terreurdaden gaat. Concrete aanwijzingen voor een gecoördineerde terreuractie waren er vanmorgen niet.

Luchtvaartdeskundigen in Rusland sluiten vrijwel uit dat de twee vliegtuigen toevallig op hetzelfde moment zijn verongelukt. President Poetin heeft onmiddellijk een onderzoek door de inlichtingendienst FSB gelast, een directe aanwijzing dat de autoriteiten rekening houden met terroristische aanslagen. Maar de FSB zei ook andere, technische manco's, te onderzoeken.

Autoriteiten in Moskou legden een verband met de presidentsverkiezingen in de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië, die zondag worden gehouden. De Tsjetsjenen kiezen dan een opvolger voor de in mei vermoorde president Kadyrov. Een woordvoerder van de Tsjetsjeense opstandelingenleider Maschadov zei dat diens eenheden niets met het neerstorten van de vliegtuigen van doen hadden.

Het eerste vliegtuig, een Toepolev 134 met 43 passagiers en bemanningsleden, stortte gisterenavond laat neer bij de stad Toela, ongeveer honderdtachtig kilometer ten zuiden van Moskou. Ooggetuigen zeiden een explosie te hebben gezien voordat het toestel verongelukte. Een anonieme luchtvaartfunctionaris verklaarde dat er kort voor het neerstorten ,,iets aan de hand'' was met het vliegtuig, dat op weg was naar Volgograd, een vlucht van nog geen uur. Daarna verdween de verbinding.

Wrakstukken van het tweede toestel werden pas vanochtend vroeg gevonden. Het vluchtleidingscentrum in de stad Rostov had gisterenavond wel een alarmsignaal van de piloot ontvangen. Kort daarop was het vliegtuig van de radar verdwenen. Dit toestel, een Toepolov 154, was met 46 passagiers en bemanningsleden op weg naar Sotsji, een populaire vakantiebestemming aan de Zwarte Zee, waar ook Poetin op het moment van de incidenten verbleef.

De twee vliegtuigen waren kort na elkaar opgestegen van de luchthaven Domodjedovo in Moskou, het modernste vliegveld van de Russische hoofdstad. De veiligheidsmaatregelen zijn onmiddellijk verscherpt. De passagierslijsten van de vliegtuigen zijn openbaar gemaakt.

ACHTERGROND: pagina 5