Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Nu de Lijst Pim Fortuyn zich in de zoveelste crisis bevindt, een reportage over diverse enthousiaste kanshebbers om het gat dat de partij achterlaat te vullen. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor de situatie rondom de heilige moskee in Najaf en een portret van een demonstrant tegen de sociale hervormingen van het kabinet-Schröder in het Duitse Maagdenburg. Ned.3, 22.29-22.59u.

DOCUMENTAIRE

Net5.doc.: Rijkste meisje van de wereld. Portret van de laatste telg van de rijke Onassis-familie, Athina Roussel. Gisteren door Marleen Luijt in tv-vooraf besproken. Net5, 22.30-23.30u.

M.A.C.H.T.: Gerard Kleisterlee. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.35-23.22u.

Mandela. Slot van een 2-delige documentaire over Nelson Mandela's strijd tegen de Zuid-Afrikaanse Apartheid. Ned.1, 23.22-0.17u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gesprek met Thom Hoffman over zijn werk als acteur en fotograaf. Castingdirector Job Gosschalk ging naar de film La Mala Educacion van regisseur Pedro Almodóvar. Ned.3, 19.05-19.33u.

OLYMPISCHE SPELEN

Athene. Hoogtepunten, samenvattingen en rechtstreekse verslagen van o.a. de triatlon bij de vrouwen met Wieke Hoogzaad en Tracey Looze, honkbal, paardensport vrije kür (kans op een medaille voor Anky van Grunsven), baanwielrennen, atletiek (finales 400 m horden (d), kogelslingeren (d) en 200 meter dames), gewichtheffen en vanaf 17.30u. de halve finale hockey (h) Nederland tegen Duitsland. De andere halve finale om 20.00u. gaat tussen Spanje en Australië. Verder de finales synchroonzwemmen duetten vrije oefening en om 18.15u. de kwalificatie polsstokhoogspringen met Rens Blom, om 20.00u. eerste ronde 800 meter met Bram Som en 21.15u. de 110 m horden met Gregory Sedoc. Ned.2, 17.30-22.45u.

Studio sportzomer. Gesprekken met amazone Anky van Grunsven en de atleten Karin Ruckstuhl (zevenkamp) en Chiel Warners (tienkamp). Ned.2, 22.45-23.45u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en verslag van PSV tegen Rode Ster Belgrado voor deelname aan de Champions League. Het eerste duel, in Belgrado, eindigde in een 3-2 overwinning voor Rode Ster. PSV-voorzitter Harry van Raaij is gast. Ned.3, 20.03-22.30u.

MUZIEK

Klassiek: Gestold koraal. Eerder in 1997 uitgezonden portret van de Nederlandse componist Otto Ketting (1935). Al in 1957 en 1958 won hij de Gaudeamusprijs voor zijn Passacaglia en Due Canzoni. Ned.1, 23.22-0.17u.

FILM

.Office Space (Mike Judge, 1999, VS). Cartooneske kantoorsatire van de bedenker van Beavis and Butthead laat een kantoor zien als een anonieme gevangenis, waar het personeel opdraait voor elke denkbare vorm van slecht management. En niemand kent het doel van al het verschuiven van papier. Yorin, 20.30-22.05u.

The Great Outdoors (Howard Deutch, 1988, VS). Slordige komedie waarin gezin van John Candy in zomerhuisje ongevraagd bezoek krijgt van onbehouwen familie van Dan Aykroyd. Scenarist John Hughes was o.a verantwoordelijk voor de National Lampoon's-vakantiefilms. Veronica, 20.30-22.15u., met reclame.

.Sling Blade (Billy Bob Thornton, 1996, VS). Met Oscar voor beste scenario bekroond regiedebuut van acteur Billy Bob Thornton is karakterstudie naar achterlijke man (Thornton zelf) die, 25 jaar nadat hij zijn moeder en haar minaar heeft vermoord, vrijgelaten wordt uit een gevangenis voor geesteszieken. Hij keert terug naar zijn geboortedorp in het arme zuiden, weet zich omringd door andere buitenbeentjes en sluit vriendschap met een vaderloos jochie. Kijker wordt verondersteld soms jaloers te zijn op de `puurheid' van de hoofdpersoon, een somber broertje van Forrest Gump. Canvas, 20.55-23.00u.

.Goyangireul butakhae/Take Care of My Cat (Jeong Jae-eun, 2001, Zuid-Koera). Vitale, bitterzoete zedenkomedie over vijf vriendinnen in een grimmige Zuid-Koreaanse havenstad. Net van school af, maar nog geen volwassen vrouwen. BBC2, 0.50-3.00u.

RADIO

De avonden. De filosoof en schrijver Ad Verbrugge en de criminoloog Hans Boutellier discussiëren over onder meer de bronnen van zinloos geweld. 747Am, 21.00-23.00u.