Steve Earle: The Revolution Starts Now

Het rock-album als politiek manifest was in onbruik geraakt sinds John & Yoko's Some Time In New York City uit 1972. Nu zelfs de brave rockers Jackson Browne en John Mellencamp zich met de door Bruce Springsteen aangevoerde campagne tegen George W. Bush bemoeien, is voor Steve Earle het moment aangebroken om een paleisrevolutie in het Witte Huis te prediken.

Bijna alle nummers op The Revolution Starts Now fulmineren tegen de zittende president en de oorlog in Irak, meestal vanuit het perspectief van de gewone man of de arme soldaat.

Als een soort Michael Moore van de rock & roll gaat Earle tekeer en de paradoxale situatie doet zich voor dat zijn muziek daardoor van zijn angel lijkt te zijn ontdaan.

The Revolution bevat de doorleefde countryrock waarin de zelfbenoemde `Hardcore Troubadour' al zo'n twintig jaar excelleert, inclusief een fraai duet met country-diva Emmylou Harris.

Juist door zijn kwaadheid in nummers als F the CC raakt de variatie op het tweede plan en komt de revolutie in muzikaal opzicht niet van de grond. Steve Earle klinkt wel heel boos, maar het is de vraag of de boodschap doel treft buiten zijn veilige vriendenkring.

Steve Earle: The Revolution Starts Now (Artemis/Zomba)

    • Jan Vollaard