Spaans plan voor legaliseren illegalen

Meer dan een half miljoen mensen kunnen profiteren van het generaal pardon dat de Spaanse regering overweegt voor illegale immigranten die kunnen `bewijzen' dat ze voor een baas werken. Deze schatting hebben de twee grootste Spaanse vakcentrales gisteren gemaakt.

Staatssecretaris voor Immigratiezaken Consuelo Rumi kondigde begin deze week nieuwe plannen aan voor regularisatie van clandestiene werknemers. Hij stelde voor verblijfsvergunningen te verstrekken aan vreemdelingen die kunnen aantonen dat ze al geruime tijd betaald werk in Spanje doen. Hij wil illegale werknemers ook aanmoedigen bekend te maken voor welke firma's ze actief zijn (geweest). Bedrijven die bekennen met illegalen te werken (of te hebben gewerkt) zullen niet worden vervolgd en krijgen ook geen naheffingen van sociale verzekeringen en belastingen, zo liet Rumi tegelijkertijd weten.

Details van het voorstel zijn er nog niet. Wel lichtte Rumi tegenover dagblad El Pais de bedoeling van de afgelopen voorjaar aangetreden centrumlinkse regering-Zapatero toe: ,,We willen de sociale integratie van vreemdelingen verbeteren en de zwarte markt voor arbeidsimmigranten opdoeken'', aldus Rumi. ,,Laat ik duidelijk zijn: dit betekent níet dat we alle vreemdelingen een verblijfsvergunning zullen geven.''

Tweeëneenhalf jaar geleden voerde de vorige regering ook een generaal pardon voor illegale immigranten door. Voordat nieuwe, strengere vreemdelingsenwetten definitief van kracht werden, kregen illegalen een laatste kans om papieren aan te vragen. Toen kwamen meer dan 320.000 verzoeken om een verblijfsvergunning binnen.

Spanje is onder Afrikaanse immigranten een populaire bestemming. Naar schatting van Europese migratie-instanties komt bijna een kwart van de illegalen via Spanje naar de Europese Unie. Dit jaar zouden tot eind vorige maand ongeveer 7.000 immigranten clandestien Spanje zijn binnengekomen.

Volgens de grote vakcentrales, UGT en CCOO, verblijven tussen de 800.000 en 1 miljoen immigranten illegaal in Spanje. Zij schatten dat ongeveer een half miljoen van hen zwart werkt.