Schalken betaalt tol voor roofbouw `leeg' lichaam

Het seizoen is voorbij voor Sjeng Schalken. Spartaanse trainingsmethoden vergden te veel van het lichaam van de 27-jarige proftennisser.

Tegen zijn natuur in moet Sjeng Schalken (27) de komende twee maanden absolute rust houden. Hij betaalt nu de tol voor de roofbouw op zichzelf. Het lichaam van Nederlands beste tennisser sputterde al maanden tegen, maar vorige week zag Schalken dat de strijd zinloos was. ,,Helaas moest ik besluiten te stoppen met dit seizoen'', zei Schalken gisteren in Valkenswaard. ,,Ik zak op de wereldranglijst. Alles is nu gericht op 2005.''

Schalken schetste gisteren nog eens zijn lijdensweg in 2004. Nadat hij het seizoen beter dan ooit was begonnen, stokte zijn opmars in februari van dit jaar. Tijdens de Davis-Cupontmoeting tegen Canada bleek een virus in zijn gestel rond te waren. ,,Ik voelde wel dat mijn lichaam anders reageerde. Ik zweette als een gek. Maar ik erkende op dat moment niet het effect van het virus. Ik heb in die periode iedereen gek gemaakt.''

In de zoektocht naar de juiste vorm legde Schalken zichzelf Spartaanse trainingsmethoden op. Hij stond vroeg op om urenlang zijn slagen te oefenen. Hoe slechter het ging, hoe harder hij trainde. Na een maandenlange kwakkelperiode riep hij dit voorjaar de hulp in van zijn fysiotherapeut Andre van Alphen. De diagnose was snel gesteld. ,,Het lichaam van Schalken was leeg. Hij bleek volledig overtraind'', zei Van Alphen.

Na een rustperiode, waardoor Schalken Roland Garros misliep, keerde hij vol goede moed terug tijdens het grasseizoen. Op de toernooien van Queen's en Rosmalen bereidde hij zich, op zijn geliefde ondergrond, voor op Wimbledon. Tijdens zijn favoriete grandslamtoernooi kwam de `oude' Schalken weer boven. Zijn lichaam voelde als herboren. Plots was zijn solide spel terug.

`De Limburgse Muur' sloopte op het gras in Londen Todd Martin, Thomas Enqvist en Vincent Spadea. Pas in de kwartfinales stuitte hij op Andy Roddick. Schalken: ,,Ik voelde me heel goed op Wimbledon. Ik dacht eindelijk aan het jaar te kunnen beginnen. Maar op het toernooi in Los Angeles merkte ik dat mijn voetenwerk niet goed genoeg was. Mijn spel viel weg.''

Tegen beter weten in ging Schalken opnieuw het gevecht aan met zijn lichaam, maar hij wist dat het een hopeloze strijd was. Na een paar weken bleek een korte rustperiode hem er niet bovenop te hebben gebracht. ,,Tijdens trainingen merkte ik dat mijn lichaam anders reageerde. Mijn hartslagen schoten omhoog naar 180 per minuut. Ik werd ook eerder stijf.''

Vorige week was Schalken op het toernooi van Washington geen partij voor de Luxemburger Gilles Muller. Kort daarna zette hij een streep onder het seizoen. Hoewel Schalken dit jaar als verloren beschouwt hoopt hij op een comeback over twee maanden in Madrid. Daarnaast wil hij aan het eind van het jaar een challenger in Groningen en een demonstratietoernooi in Oostenrijk spelen. Verder gaat zijn planning niet.

,,In het verleden plande ik maanden vooruit. Dat doe ik niet meer. Ik bekijk het van toernooi tot toernooi'', zei Schalken. Jaloers keek hij deze week naar zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. ,,Hij neemt na de Spelen vier maanden rust. Als tennisser is dat onmogelijk, dan val je direct weg uit de top. Ik zou het liefst vandaag al weer gaan trainen. Twee maanden niets doen wordt moeilijk.''