Record polsstok Russin

Jelena Isinbajeva heeft gisteren een wereldrecord gevestigd bij de Olympische Spelen. De Russin sprong met de polsstok over 4,91 meter. Een maand geleden bracht ze in Londen het wereldrecord nog op 4,90 meter. Met het eerste wereldrecord in Athene won Isinbajeva olympisch goud. Het zilver ging naar haar landgenote Svetlana Feofanova met 4,75 meter. De Poolse Anna Rogowska greep het brons met 4,70 meter. De Amerikaanse olympisch kampioene Stacey Dragila werd in de kwalificaties uitgeschakeld.

De Amerikaanse Joanna Hayes is olympisch kampioene op de 100 meter horden. Zij liep gisteren in de finale een olympisch record van 12,37 seconden. De wedstrijd verliep dramatisch voor de Canadese Perdita Felicien. De wereldkampioene struikelde over de eerste horde en bereikte de finish niet. Olena Krasovska uit Oekraïne won zilver in 12,45 en Melissa Morrison uit de Verenigde Staten veroverde brons in 12,57.

Tonique Williams-Darling bezorgde de Bahama's de eerste individuele gouden medaille in de olympische historie van de eilandengroep. Ze won gisteren de finale van de 400 meter in een tijd van 49,41 seconden.

De Nederlandse meerkamper Chiel Warners heeft de olympische tienkamp als vijfde beëindigd. Hij verloor op het slotondereel een plaatsje in het eindklassement. De Brit Dean Macey liep een veel snellere 1.500 meter. Warners kwam uit op 8.343 punten, iets onder zijn persoonlijk record van 8.363. De Tsjechische wereldrecordhouder Roman Serble won olympisch goud met een puntentotaal van 8.893. Daarmee is het olympisch record van de Brit Dayley Thompson van twintig jaar geleden uit de boeken. De Amerikaan Bryan Clay won zilver, de Kazak Dmitri Karpov brons.

De Nederlander Simon Vroemen is gisteren zesde geworden in de olympische finale van de 3.000 meter steeple chase. Goud, zilver en brons waren voor de Keniaanse specialisten op het zware hordennummer. Ezekiel Kemboi won in een tijd van 8.05,81 voor Brimin Kipruto en Paul Koech.

Op de 1.500 meter eindigde de Nederlander Gert-Jan Liefers als achtste.