Rebellen Darfur weigeren wapens neer te leggen

De rebellen van Darfur hebben gisteren tijdens vredesoverleg in de Nigeriaanse stad Abuja geweigerd hun wapens neer te leggen of daarover te praten tot een door de regering gesteunde Arabische Janjaweedmilitie de Afrikaanse burgers van de West-Soedanese regio niet langer vervolgt. Eerder had een regeringsvertegenwoordiger een voorstel tot het sturen van een Afrikaanse vredesmacht afgewezen. Het vredesoverleg, dat voorlopig dus weinig voortgang boekt, is een poging om de crisis in Darfur op te lossen voor een ultimatum van de VN-Veiligheidsraad aan Khartoum op 30 augustus afloopt. De Veiligheidsraad wil sancties afkondigen als Soedan niet voor die tijd de Janjaweed ontwapent. VN-functionarissen vertelden de leden van de raad gisteren dat Khartoum daaraan nog weinig heeft gedaan.