Presentatoren Journaal stoppen met schnabbels

Journaalpresentator Gijs Wanders stopt met klussen bij uitkeringsorgaan UWV. Ook collega Annette van Trigt zal geen werk meer doen voor die overheidsinstantie. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de presentatoren en hoofdredacteur Hans Laroes.

Volgens Laroes, die namens Wanders en Van Trigt zegt te spreken, betreuren beiden ,,met terugwerkende kracht'' wat er gebeurd is. ,,Gezien de publiciteit kunnen ze zich goed voorstellen dat het anders had gemoeten'', aldus Laroes, voor wie de kwestie hiermee is afgedaan.

Vorige week bleek uit een opgave van het UWV dat Wanders in twee jaar tijd voor bijna twee ton en Van Trigt in één jaar voor 45.000 euro hadden bijgeklust. Beiden hadden dit tegenover hun hoofdredacteur verzwegen, hetgeen in strijd is met de omroep-CAO.

Nu Wanders en Van Trigt schuld hebben bekend, en hun werk voor het UWV hebben beëindigd, zegt Laroes niets te voelen voor sancties. ,,Ik heb niet de behoefte om met donder en bliksem rond te gaan. Ik heb ook niet de idee dat ik bewust belazerd ben.''

Dat er geen sancties volgen, houdt volgens Laroes ook verband met het feit dat beide presentatoren ,,uitbundig in de publiciteit zijn geweest''. Laroes: ,,Buitengewoon vervelend voor ze. Daar heb ik rekening mee te houden.''

Volgens de nog lopende afspraken met het UWV zou Wanders tot december actief zijn op tien bijeenkomsten. Het bijbehorende bedrag van 43.732,50 euro zal hij niet ontvangen, zegt Laroes.

Wanders wil niet met de pers praten, maar volgens Laroes stopt hij bij het UWV ,,omdat hij nu ook vindt dat die klus niet verenigbaar is en omdat hij merkt dat het commotie oplevert die hij nooit heeft beoogd''. Annette van Trigt was al op 12 februari gestopt. Ze begint ook niet aan een nieuwe klus bij het UWV. Voorts is afgesproken dat alle nieuwe schnabbels aan Laroes worden voorgelegd. ,,Dat dient de normale praktijk te zijn voor alle collega's bij het Journaal'', aldus de hoofdredacteur.

Volgende week vrijdag is er overleg tussen alle hoofdredacteuren van de NOS. Volgens Laroes zal hij met zijn collega's van NOS Actueel en NOS Sport praten over een NOS-brede aanscherping van de schnabbelregels.

Gisteren heeft John Bukman Management, die Gijs Wanders, Annette van Trigt en tientallen andere journalisten en presentatoren in de aanbieding heeft, zijn internetsite aangepast. Dat gebeurde nadat Laroes had aangekondigd stappen te ondernemen tegen het aanbieden van het Journaal-format door Bukman. Bij Bukman bleek `Het Journaal' te boeken, inclusief Wanders en Van Trigt.

Wanders kluste voor Bukman, maar wist niet dat hij door dat bedrijf samen met het Journaal-format voor congressen en partijen in de aanbieding was gedaan? Laroes: ,,Ook Gijs viel van verbazing van zijn stoel.'' Het NOS Journaal overweegt eventuele imagoschade te claimen bij Bukman. John Bukman reageert: ,,Imagoschade bestaat niet in dit geval.''