Polen alert op toeristen

Toerist of terrorist? In Polen worstelen ze met het verschil tussen die twee.

In de afgelopen weken zijn twee toeristen – een Nederlander en een Fransman – aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten. De Nederlander stond foto's te maken van een spoorlijn, een viaduct en treinen. De Fransman zette het grootste gasverdeelstation van Polen op de foto, in Swarzedz, vlakbij de West-Poolse stad Poznan.

De 39-jarige Nederlander is inmiddels weer vrijgelaten, zo werd gisteren bekend. Hij heeft overtuigend kunnen uitleggen dat hij `treingek' is. De 23-jarige Fransman zit nog vast. Hij claimt kunstfotograaf te zijn, maar de Poolse geheime dienst, de ABW, twijfelt nog.

Het industriële erfgoed van Polen trekt doorgaans veel bekijks van toeristen. De Polen vinden dat maar raar: zij zijn dat erfgoed liever kwijt dan rijk. Maar voor buitenlandse toeristen bieden de mijntorens van Katowice, de vooroorlogse trams van Warschau of oude treinviaducten een fascinerende blik in het verleden, het soort verleden dat in eigen land al grotendeels is verdwenen.

Volgens het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza is de arrestatie van de Fransman ,,een vergissing''. De man is nooit eerder in terroristische of criminele kringen gesignaleerd. Hij zou een fotoexpositie voorbereiden, over industriële locaties, voor het festival van Rive de Gier, in oktober in Frankrijk.

Maar volgens de ABW is op de handen van de Fransman ,,mogelijk'' het residu van explosieven gevonden, met behulp van honden en geavanceerde apparatuur. ,,We kunnen niet de vergissing maken om zaken licht op te vatten, hetgeen [eerder] in feite heeft geleid tot terroristische aanslagen, onder meer die van 11 september'', aldus ABW-baas Andrzej Barcikowski. ,,Het is beter om een zekere overijverigheid te tonen.''

Uit een gisteren gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat 74 procent van de Polen vreest dat hun land het doelwit zal worden van aanslagen. Richting Polen zijn dit jaar al verschillende keren bedreigingen geuit, op websites van terroristische organisaties. In Irak zijn zo'n 2.500 Poolse soldaten gelegerd.