Opera als verrassing op een station in Londen

De digitale cultuurzender BBC Three gaat in een groot Londens station een uitvoering geven van Flashmob - The Opera, direct uitgezonden op tv. Datum en plaats zijn een verrassing, in overeenstemming met de flashmob-filosofie, waarbij mensen via e-mail of sms worden opgeroepen naar een locatie te gaan voor een ludieke performance. Een deel van het publiek, voorzover al niet vanzelf aanwezig op het station, zal worden gevormd door mensen die kort voor de voorstelling op de hoogte worden gebracht van het evenement.

Aan de opera wordt meegewerkt door de 65 musici van het BBC Concert Orchestra en drie zangers: de tenor Nicholas Ransley, de sopraan Rachel Nicholls en de bas Rodney Clarke. Deze jonge, opkomende zangers werkten eerder mee aan prestigieuze voorstellingen van het Royal Opera House Covent Garden, Glyndebourne en de Scottish Opera.

Het verhaal van Flashmob - The Opera is een variant op de Griekse mythe van de zanger Orfeus en zijn geliefde Euridice. In Londen is het paar verloofd en Sally staat voor de keus of ze blijft bij de voetbalgek Mike of meegaat met een knappe vreemdeling.

De opera is in Engels en wordt gezongen op melodieën uit bekende opera's zoals Puccini's Madama Butterfly, Mozarts Don Giovanni en Verdi's La traviata.