Omzet van Hagemeyer 3,2 pct omhoog

De omzet van technische groothandel Hagemeyer is in het eerste halfjaar met 3,2 procent gestegen tot 2,6 miljard euro. Alleen in Duitsland bleef het resultaat achter, daar daalde de omzet met 9,6 procent.

Dat heeft Hagemeyer vanmorgen bekendgemaakt. De stijging lag vooral in het tweede kwartaal, toen de omzet met 5,2 procent toenam, tegen 1,1 procent in het eerste kwartaal. ,,Januari en februari waren nog crisismaanden'', zegt bestuursvoorzitter Rudi de Becker.

Medio februari slaagde Hagemeyer erin zijn herfinanciering rond te krijgen, nadat de handelaar in stekkers, kabels en veiligheidsbrillen vorig jaar in ernstige financiële problemen terecht kwam en zijn schulden niet meer kon afbetalen. ,,Sindsdien herstelt de omzet zich weer, na jaren van teruggang'', aldus de eerder dit jaar aangetreden Belg De Becker.

De cijfers die Hagemeyer vanmorgen presenteerde zijn gecorrigeerd voor de drie dochterbedrijven die vorig jaar werden verkocht. Als die wel zouden meetellen, daalde de omzet met 23 procent. De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen, vorig jaar dankzij de verkochte dochterbedrijven (die winstgevend waren) nog 21 miljoen euro positief, kwam uit op 8 miljoen euro negatief.

Het nettoverlies kwam op 166 miljoen euro, onder meer als gevolg van financiële lasten, reorganisaties en afboekingen op het computersysteem, dat Hagemeyer vorig jaar veel omzet kostte omdat het niet goed werkte. Omdat het systeem nu bij minder dochters wordt ingevoerd dan de bedoeling was, heeft Hagemeyer besloten 30,7 miljoen euro af te boeken op de waarde waarvoor het systeem op de balans staat.

Volgens De Becker ligt het verlies in lijn met de verwachtingen en duurt het nog tot ten minste 2006 voor Hagemeyer weer een positief nettoresultaat zal boeken. ,,Het is niet realistisch om al na een paar maanden een spectaculaire verbetering te verwachten, maar het omzetherstel bewijst wel dat onze klanten weer vertrouwen in Hagemeyer hebben.''

Engeland en de Verenigde Staten, twee probleemdivisies van Hagemeyer, herstelden zich. In Engeland steeg de omzet in het eerste halfjaar met 5,6 procent. ,,We groeien daar harder dan de markt.'' In de VS bleef de omzetgroei beperkt tot 1,9 procent. De omzetdaling in Duitsland (min 9,6 procent) is wel zorgwekkend, volgens De Becker. Een probleem in Duitsland is dat veel verkopers vorig jaar zijn overgestapt naar de concurrentie. ,,We hebben wel nieuwe verkopers aangenomen, maar het duurt een paar maanden voor die productief worden.''