Lening 1 miljard voor natuur

De Wereldbank zal Brazilië de komende vier jaar een bedrag van 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) lenen voor natuurbehoud. Dat heeft de bank gisteren bekendgemaakt. Het is de grootste lening ooit die met dit doel aan één enkel land is verstrekt, aldus Vinod Thomas, directeur Brazilië van de Wereldbank.

Het geld zal worden gebruikt om tien projecten te financieren, uiteenlopend van bescherming voor het tropisch regenwoud in het Amazonegebied tot het aantrekken van milieuanalisten, zei de Braziliaanse minister van Milieu, Marina Silva. Volgens haar moet de lening eraan bijdragen dat natuur- en milieuprojecten worden ontzien bij eventuele bezuinigingen op de Braziliaanse begroting.

Volgens de overeenkomst tussen Brazilië en de Wereldbank zal het Zuid-Amerikaanse land dit jaar een eerste tranche van 505 miljoen dollar ontvangen. Het resterende bedrag zal de komende vier jaar worden uitbetaald. Brazilië heeft zeventien jaar om de lening terug te betalen en moet jaarlijks 4,9 procent rente vergoeden.

Minister Silva zei gisteren dat een groot deel van het geld zal worden gebruikt om meer milieuanalisten in dienst te nemen. Zij moeten vooral het proces bespoedigen van milieucertificering van projecten als olieplatforms en elektriciteitscentrales. Veel investeerders klagen over het langdurige oponthoud in afgifte van vergunningen door Ibama, het federale milieuagentschap. Silva wil nog dit jaar 150 nieuwe analisten en inspecteurs aannemen bovenop de 70 die nu in dienst zijn bij Ibama.

De milieuanalisten spelen ook een cruciale rol bij de bescherming van de natuur langs de BR-163, de autoweg die de Braziliaanse regering dwars door het hart van het Amazonegebied wil aanleggen. Vooral graanboeren dringen aan op aanleg van de weg, maar natuurbeschermers vrezen daardoor een ongekende aantasting van het tropisch regenwoud in Brazilië.