`Irakezen onbetrouwbaar'

De Nederlandse troepen in Zuid-Irak kunnen niet vertrouwen op de door hen zelf opgeleide Iraakse veiligheidstroepen. Dit heeft minister Kamp (Defensie) gisteren gezegd in een debat in de Tweede Kamer over de grootschalige aanval op Nederlandse militairen in de Iraakse plaats Ar-Rumaytah, op 14 augustus. Daarbij kwam een Nederlandse wachtmeester om het leven en raakten vijf Nederlanders gewond.

,,De kwaliteit van de Irakezen is niet te vergelijken met die van de Nederlanders en er is sprake van een gedeelde loyaliteit'', aldus Kamp. De minister bedoelde dat veel Irakezen, ook manschappen van veiligheidstroepen, verzuimen belangrijke informatie aan de Nederlanders door te geven. Uit wat er gebeurde bij Ar-Rumaytah leidde de bewindsman af dat Irakezen onwillig zijn landgenoten aan te geven, ook als die tot het radicaal-islamitische verzet behoren. Volgens de minister moeten tevoren veel mensen van de aanval hebben geweten, maar niemand waarschuwde de Nederlanders.

Volgens Kamp laten de Iraakse veiligheidstroepen en de lokale bevolking zich makkelijk intimideren. Defensie zegt over aanwijzingen te beschikken dat aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr veiligheidspersoneel onder druk hebben gezet. ,,De bevolking is gewend te worden geïntimideerd'', aldus Kamp.

De fracties van PvdA, D66, LPF en ChristenUnie, tot nu voorstanders van de Nederlandse militaire missie, spraken wegens de toegenomen dreiging in de provincie Al Muthanna hun twijfel uit of de Nederlanders wel in Irak moeten blijven tot maart volgend jaar, als zij hun taken niet kunnen uitvoeren. Weliswaar riepen ze het kabinet niet op tot terugtrekken, maar de verschillende woordvoerders stelden die optie gisteren nadrukkelijk aan de orde. GroenLinks en de SP waren van meet af aan tegen de missie. CDA, VVD en SGP gaven gisteren tijdens het debat geen blijk van twijfel.

KAMERDEBAT: pagina 2