`Ik dacht: nee, niet weer dat gedonder'

Fractievoorzitter Mat Herben van de LPF is aangeslagen door de breuk met de vereniging. ,,De beweging is door Pim begonnen. Dit was niet de bedoeling.''

Het is dinsdagmiddag, vlak nadat de LPF-fractie heeft besloten om te breken met de eigen vereniging. Fractieleider Mat Herben stormt de trappen op naar het Tweede-Kamerrestaurant om een broodje te eten voor het debat in de Tweede Kamer over Irak begint. Het geheime fractieberaad in Alphen aan den Rijn – woonplaats van fractiegenoot Gerard van As – is achter de rug.

Was het een moeilijke vergadering?

,,Ja, het doet pijn, het grijpt me aan. Je breekt met de beweging die ooit door Pim is begonnen... Dat was toch niet de bedoeling.''

U was de afgelopen dagen nergens te zien, terwijl de crisis zich uitbreidde. Wat was de reden?

,,Achter de schermen heb ik me er wel mee bemoeid. Gisteren nog heb ik alle mensen gesproken. Maar ik had ook iets van: `Nee, niet weer dat gedonder'. Bovendien heb ik het vreselijk druk met andere zaken, ik moest een belangrijk debat voorbereiden. Toen er berichten over een justitieel onderzoek kwamen, had ik het helemaal gehad. Ik wist dat we moesten kappen.''

Maakt u mensen in de partij een verwijt?

,,Het gekke is dat de aanvraag voor het faillissement unaniem genomen was door het bestuur. Maar Marten Fortuyn zat daar bij, namens partijfinancier Thunnessen, en hij blijkt een ongelooflijke onruststoker. De hele week zijn via internet allerlei nare geruchten verspreid. Het bestuur raakte weer verdeeld en prompt begon ook Ruud Both (partijdirecteur, red.) vanuit het partijkantoor het vuurtje op te porren. Die heeft ons een jaar opgehouden door zijn ruzies met Marten Fortuyn. Fortuyn heeft via een kennis ook het bericht verspreid dat de FIOD een inval zou hebben gedaan bij de partij. Fabius (voormalig voorzitter, red.) en Swarte (ex-penningmeester, red.) hebben een ernstige fout gemaakt door af te treden. Daar zijn we door overvallen. Zelfs Nawijn die voor ons in het bestuur zat wist van niets.''

Er zouden onregelmatigheden zijn geconstateerd?

,,Ik denk niet dat er zoveel aan de hand is. Geen fraude. Wel speelt er bij Both een stevige belangenverstrengeling. Die heeft als chef op het partijkantoor allerlei vriendjes binnengehaald, voor internetklusjes en zo. Die werden flink betaald. Het is goed dat we hier radicaal mee breken. Bovendien heeft ook Both niks anders gedaan dan roddel en achterklap verspreiden.''

Hoe gaat het nu verder met de Lijst Pim Fortuyn?

,,Het zal toch uitdraaien op een faillissement. Een commissie van wijze mannen moet dan aangeven wat het vervolg zal zijn. Ik denk niet dat we gebruik maken van de al ingeschreven Vereniging LPF, dat is alleen maar gedaan om de naam zeker te stellen.''

Kan iedereen lid worden van de nieuwe partij? Ook de opgestapte bestuursleden?

,,Of Fabius terugkeert is niet aan de orde. Ruziemakers komen er niet in. We zullen eerst kwaliteitseisen stellen en de mensen verplichten zich aan een gedragscode te houden. Zie het maar als een soort examen. Maar het moet wel snel, anders lopen we de subsidie voor volgend jaar mis.''

    • Harm van den Berg