Einde blokkade Katmandu

Maoïstische rebellen die sinds een week de wegen van en naar de Nepalese hoofdstad Katmandu bezet hielden, hebben gisteren laten weten de blokkade op te heffen. Dat doen ze onder ,,druk van zakenmensen, mensenrechtenactivisten en gewone burgers'', aldus de maoïsten in een gisteren uitgegeven verklaring.

De rebellen eisen de vrijlating van gevangengenomen companen en een onderzoek naar de verdwijning van anderen. Ze geven de regering een maand bedenktijd, en dreigen in hun verklaring met ,,grotere protestacties en strengere blokkades'' als niet op hun eisen wordt ingegaan. De regering heeft beloofd de verdwijningen te onderzoeken, maar weigert de gevangen rebellen vrij te laten.

De verklaring kwam gisteren enkele uren nadat een groep maoïsten vier militairen had gedood in een hinderlaag op een snelweg in de buurt van de hoofdstad. De soldaten keerden terug nadat ze in Katmandu wegblokkades hadden verwijderd, toen de rebellen het vuur openden. Sinds het begin van de blokkade vorige week kwamen ook twee burgers om bij aanslagen van de rebellen. Maar al bij al was er weinig dwang nodig om de burgers van Katmandu in hun huizen en stad te houden. Het dreigement om mensen die de wegen zouden opgaan , te vermoorden, scheen voldoende om iedereen thuis te houden. ,,Er was geen enkele maoïst voor nodig om dit af te dwingen, één telefoontje was genoeg'', zei een Westerse diplomaat. ,,Dit is een angstcampagne die spijtig genoeg iedere keer schijnt te werken.''

Een maoïstische leider zei vorige week in The Christian Science Monitor dat de blokkade bedoeld was om ,,de inwoners van Katmandu aan te zetten een burgeropstand te beginnen.'' Maar dat is niet gebeurd. Volgens sommige waarnemers hebben de rebellen de blokkade opgeheven om de inwoners niet tegen zich in het harnas te jagen.

Zowel de maoïsten als de regering hebben laten weten dat ze de vorig jaar augustus afgebroken vredesonderhandelingen willen hervatten. ,,We stellen geen voorwaarden vooraf voor de gesprekken en we vragen van de andere partij hetzelfde'', zei de plaatsvervangende eerste minister Bharat Mohan Adhikari gisteren.

De vredesbesprekingen werden vorig jaar afgeblazen nadat de regering een eis van de rebellen over invoering van een nieuwe grondwet verwierp. Sinds 1996 zijn bij de strijd tussen de rebellen en de regering al ongeveer 9.500 mensen gedood.