Een kosjere en nuchtere bouwer

Een Elvis-fan met onderkoelde humor. Dat zeggen bekenden over Roel Vollebregt (42), sinds 1 augustus directeur van BAM Vastgoed. Met die promotie – hij was regiodirecteur Woningen bij BAM Vastgoed – vervolgt hij een weg die hij als student reeds insloeg.

Vrienden zijn niet verrast over zijn nieuwe functie. ,,Die promotie zat er aan te komen'', zegt Ad Warnar, regiomanager voor Clini Clowns, die Vollebregt al acht jaar kent. ,,Hij is een betrouwbare, kosjere man. En hoeveel kosjere mensen vind je nu in de bouwsector?''

De bouwsector mag de laatste jaren een flinke deuk in de reputatie hebben opgelopen, toch is het de plek waar Vollebregt zich meer dan thuis voelt. ,,De sector is boeiend. Het leeft van grote projecten en alles is op tijdelijke basis. Dat maakt het levendig, afwisselend'', aldus Vollebregt.

De nieuwbakken directeur werkt al zijn hele professionele leven in de bouwsector. Hij sloeg dat pad in toen hij weg- en waterbouw ging studeren aan de HTS in Dordrecht. Daarna volgde een opleiding bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die hij in 1989 afsloot en waarvoor hij zijn afstudeerscriptie schreef bij de afdeling strategische planning van bouwbedrijf Ballast Nedam.

Bij dat bedrijf kon hij ook onmiddellijk aan de slag. Na vijf jaar bij de afdeling strategische planning en de baggerdivisie te hebben gewerkt, stapte hij over naar Arcadis (toen nog actief onder de naam Heidemij) en werd hij hoofd van de afdeling bodemsanering. ,,Het was een functie waarvoor ik werd gevraagd en waar ik meer verantwoordelijkheid had voor winst en omzet en een eigen team van mensen kreeg'', aldus Vollebregt.

In 1999 stapte hij over naar de Hollandsche Beton Groep (HBG), die enige tijd later werd overgenomen door de Koninklijke BAM Groep. Dat overstappen van concurrent naar concurrent is in veel sectoren onacceptabel, maar in de bouwwereld is het geen probleem. ,,Als je verder wilt komen, moet je vaak wel'', legt Vollebregt uit. ,,Mensen zitten lang op hun plek en er is niet, zoals vaak bij multinationals, een rotatiesysteem. Als je ambitie hebt, moet je dus zelf bewegen.''

Vrienden omschrijven Vollebregt niet alleen als een betrouwbaar man, maar ook als iemand met onderkoelde humor, die een frisse en nuchtere kijk heeft op mensen. Warnar: ,,Hij is bereid om zijn mening over mensen bij te stellen. Dat is een kwaliteit die weinigen hebben. Meestal hebben mensen een mening over een persoon waar ze niet meer op terugkomen.''

Lars Hooning, directeur van de FME en al tien jaar bevriend met Vollebregt (,,we roeien vaak op zaterdag op de Maas''), roemt hem om zijn integriteit en loyaliteit. ,,Roel kan serieus overkomen, maar je moet hem goed kennen. Hij komt een beetje over als een oudere jongere. Hij is iemand naar wie je toegaat voor advies.''

Hooning en Warnar leerden Vollebregt kennen bij de Junior Kamer Rotterdam, waar zij alledrie in het bestuur zitten. De Rotterdamse afdeling, waar Vollebregt voorzitter van was, is onderdeel van Junior Kamer Nederland dat weer deel uitmaakt van het wereldwijde Junior Chamber International. De organisatie richt zich op mensen tussen de 25 en 40 jaar die zichzelf willen ontwikkelen. Het is een zakelijk netwerk, maar ook een trainingsorganisatie. In Nederland heeft de Junior Kamer 2.300 leden. Hooning is momenteel landelijk voorzitter.

Uiterlijk kan bedriegen, zo blijkt in het geval van Vollebregt. Hij mag dan meestal conservatief in jasje-dasje verschijnen, hij zorgde er wel voor dat zijn jongensdroom in vervulling ging, aldus Hooning. ,,Toen hij eens in de Verenigde Staten was, heeft hij een rode Chevrolet Corvette gekocht en naar Nederland gebracht. Het is zo'n typische Amerikaanse wagen, zo'n pooierbak waar twee man en een picknickmand in kunnen en die benzine slúrpt'', vertelt Hooning. Auto's hebben volgens Hooning sowieso Vollebregts interesse. Lachend: ,,Hij heeft altijd in BMW's gereden, en die worden ook steeds groter.''

Die Chevrolet Corvette is overigens de deur uitgegaan toen er enkele jaren geleden kinderen kwamen. ,,Toen heeft hij een gezinswagen aangeschaft.''

    • Heleen de Graaf