Een eigen goal in Jackson Hole

Managers van beleggingsfondsen zijn zelden zo pessimistisch geweest als nu, zo bleek eerder deze maand uit een peiling van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Vrees niet: andere beleggers gebruiken de polls van Merrill wel als een leidraad, maar dan precies tegenovergesteld. Als de professionele beleggers het volgens de peiling niet meer zien zitten, dan kan dat evengoed worden opgevat als een scheeuwend koopsignaal. Er is immers kennelijk geen verkoper van aandelen meer over, zodat de koersen enkel omhoog kunnen.

Deze vorm van contrair beleggen, of het nu klopt of niet, kan evengoed worden losgelaten op de overtuigingen van centrale bankiers. Elk jaar confereren die in augustus, samen met topeconomen en andere specialisten, in het Amerikaanse plaatsje Jackson Hole, Wyoming. Organisator is niemand anders dan topman Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale banken.

Nu publiceerde het Britse weekblad The Economist vorig jaar een opmerkelijk artikel. Elk jaar stelde de aanwezige verslaggever van het blad aan de verzamelde bankiers één vraag. De antwoorden waren veelzeggend. In 2000 luidde de vraag: is er een zeepbel op de aandelenmarkten. Unaniem luidde het antwoord nee. Wat er vervolgens met de koersen gebeurde is bekend.

In 2001 was de vraag: komt er een recessie in de Verenigde Staten? Nee, zeiden de aanwezigen in Jackson Hole wederom. Later bleek uit data dat de VS toen al in een recessie zaten. Op naar 2002. De vraag luidde toen: gaat de Amerikaanse geldmarktrente naar 1 procent? Geen sprake van, zeiden de aanwezigen. Waarna de rente inderdaad naar 1 procent werd verlaagd.

En vorig jaar? De vraag was toen: verzwakt de Amerikaanse dollar tot 1,25 dollar per euro (de dollar was toen 1,10)? Op één na was het antwoord opnieuw negatief. Maar afgelopen voorjaar steeg de dollar toch boven dat niveau. Een tweede vraag in 2003 luidde overigens of de Amerikaanse huizenprijzen zouden dalen, en die werd correct ontkennend beantwoord. De huizenmarkt blijft er vooralsnog goed.

Maar afgezien daarvan blijft de score van de aanwezigen in Jackson Hole verbluffend consequent. Het antwoord is altijd nee en vrijwel altijd verkeerd. Een contraire belegger zou er blind op kunnen varen.

Morgen en vrijdag vindt de Jackson Hole-conferentie van 2004 plaats. The Economist heeft niet bekendgemaakt welke vraag de verslaggever zal stellen. Misschien maar goed ook. Voor je het weet wordt het in de wind slaan van de adviezen van centrale bankiers nog beschouwd als een lucratieve vorm van handel met voorkennis.