Duitse film over menselijke Hitler

In Duitsland heeft een film over Adolf Hitler tot discussies geleid. Untergang, met acteur Bruno Ganz als Hitler, toont de dictator als een man met een menselijke kant en vriendelijke stem. De film, die deze week aan de Duitse pers is vertoond, laat de laatste dagen voor de zelfmoord van Hitler zien. Volgens Rolf Giesen van het Filmmuseum in Berlijn breekt Untergang een taboe. ,,Het is niet de eerste keer dat ze Hitler op het scherm laten zien, maar het is absoluut de eerste keer dat geprobeerd is de menselijke kant van dat monster te ontdekken,'' zei hij gisteren tegenover BBC radio 4. Kunsthistoricus Isabel Marschall zei dat ze ,,sterke emotionele reacties bij de film had.'' Hoewel zij het een heel goede film vond, zei ze te vrezen voor negatieve reacties die hun weerslag zouden hebben op het imago van Duitsland. De film is geregisseerd door Olivier Hirschbiegel, van wie in Nederland twee jaar geleden Das Experiment te zien was. De Duitse actrice Juliane Kohler (eerder te zien in Nirgendwo in Afrika) speelt de rol van Hitlers echtgenote Eva Braun. De film gaat in Duitsland op 19 september in première.